Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe gezond is een saunabezoek eigenlijk?

Zweten en ontspannen, een saunabezoek beschouwen we als een gezonde activiteit. Maar is dat eigenlijk wel zo? Een sauna zorgt namelijk voor een stressfactor en dat is niet voor iedereen even prettig.

Na alle feestdagen hebben we soms best even behoefte aan een ‘reset’. Door bijvoorbeeld een maand geen alcohol te drinken of alles er eens even goed uit te zweten. Een saunabezoek zou namelijk ook nog eens goed voor ons immuunsysteem zijn.

Saunabezoek gezond?

Sport- en gezondheidsdeskundige Marc Geenen legt aan het Belgische HLN uit dat een saunabezoek voor sommigen goed kan zijn. Al benadrukt hij dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat sauna’s ons afweersysteem boosten.

Geenen vertelt dat een ‘correct’ saunabezoek om een bepaalde aanpak vraagt. „Met voldoende periodes van opwarming en afkoeling. Dan heeft zo’n sessie voor sommige mensen een gunstig effect op de immuniteit, in essentie doordat je lichaamstemperatuur verhoogt.” De warmte heeft namelijk effect op de aanmaak van witte bloedcellen.„En net die witte bloedcellen zorgen mee voor een verhoogde afweer in ons lichaam. Tegelijkertijd zijn de witte bloedcellen actiever, wat de kans op infecties verlaagt.”

Stressmodus sauna

Maar lang niet iedereen gaat goed op een saunabezoek. Dat valt te verklaren door de stressreactie die we krijgen. „De blootstelling aan hitte brengt stress met zich mee. Het menselijke lichaam is het immers niet gewend om temperaturen van 80 tot 90 graden Celsius te verdragen. Ons lichaam streeft altijd naar een status quo, het wil de dingen houden zoals ze zijn.” Extreme warmte geeft een stressreactie, omdat het lichaam terug wil naar de normale lichaamstemperatuur. „Onder invloed daarvan wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, wat een remmende werking heeft op het immuunsysteem.”

Geenen legt uit dat veelvuldige sauna-gangers meer voordelen ervaren. „Die mensen hebben immers geleerd om van de sauna te genieten. Hun lichaam heeft zich al aangepast aan zo’n bezoek. De stressfactor verdwijnt dan, omdat het lichaam weet wat het te wachten staat. Op langere termijn is er dus waarschijnlijk wel een positieve invloed op het immuunsysteem.”

Gezondheidsvoordelen volgens Finnen

De Finse professor en cardioloog Jari Laukkanen komt uit een land waar de sauna hoog in het vaandel staat. De Finnen zijn overigens een van de gelukkigste volkeren op deze aardbodem. Laukkanen deed onderzoek naar het effect van saunabezoeken. Uit zijn bevindingen blijkt dat men naast ontspanning ook een verminderd risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten heeft.

Ook is er een verlaagde kans op griep, reumatische aandoeningen en voortdurende hoofdpijn. In een van zijn studies wordt een hogere frequentie en een langere duur van saunabezoek in verband gebracht met een lagere sterfte door cardiovasculaire aandoeningen.

Is het gezond om je ontbijt over te slaan?

Steeds meer vrouwen stoppen met de anticonceptiepil: ‘We moeten deze geluiden serieus nemen’

Komen we aan van al die kerstdiners en borrels? Deskundigen leggen het uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties