Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Week zonder suiker? In deze onverwachte producten zit meer suiker dan je denkt

Kun jij een week lang zonder suiker? Vandaag start de Nationale Suiker Challenge, die duurt tot 13 juni. Je krijgt namelijk veel vaker suikers binnen dan je wellicht verwacht en dat mag volgens het Diabetes Fonds wel een tandje minder.

Ruim 50.000 Nederlanders durven het aan en laten een zoete traktatie staan deze week. Maar niet alleen snoep en koek laten het glazuur van je tanden afspringen. Nee, in veel meer onverwachte producten zit suiker. En daar zijn we ons vaak niet bewust van.

Cijfers over suikers

Even wat cijfers op een rijtje. Gemiddeld krijgen we 99 klontjes suiker per week binnen, en zoals je weet is dat echt niet gezond. Het verhoogt de kans op overgewicht en diabetes. Maar daarnaast zijn gezonde producten vaak duur: de gemiddelde prijs van ongezonde producten steeg het afgelopen jaar met 15 procent. Daartegenover stegen de prijzen van gezonde producten met 21 procent. Volgens het Diabetes Fonds vindt 80 procent van de Nederlanders dat fabrikanten moeten stoppen met het toevoegen van onnodige suikers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat 60 procent van de volwassenen en 90 procent van de kinderen in Nederland te veel suikers binnen krijgen.

5 tips om op Anti-Dieetdag af te vallen zonder te lijnen

‘Stiekeme suikers’

We sommen een aantal producten voor je op waarvan je het wellicht niet verwachtte dat er ‘stiekeme suikers’ inzitten:
  • Yoghurt: Voornamelijk magere yoghurt.
  • Smoothies: Zeker smoothies van de supermarkt bevatten vaak extra suikers. „Maar ook een eigen gemaakte smoothie is niet altijd gezond”, zo vertelde diëtist Carina Bijman aan NH Nieuws.
  • Müesli
  • Plantaardige melk: Hoewel menig ‘fitgirl’ het liefst haver-, amandel- of rijstemelk drinkt, zit er in veel van deze melksoorten suiker. Let op of er dextrose op de verpakking staat.
  • Tonic: Lekker bitter en minder suikers? Nee toch niet, Een gin-tonic bevat al snel zes suikerklontjes.
  • Pastasausen uit de Supermark: Yep! Daar gooien ze vaak een lekkere portie suiker bij
  • Ice tea: Hoewel een ‘Ice tea green’ als gezond drankje klinkt, blijft het frisdrank.
  • Proteïnerepen
  • Soep uit blik: Lekker makkelijk, maar niet zo gezond. Let op: sucrose, High Fructose Corn Syrup, gerstmout, dextrose, maltose en andere zoete toevoegingen op het etiket.
  • Ingeblikte bonen: 250 gram ingeblikte bonen bevat ongeveer 5 theelepels suiker.

Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds vertelt: „Het is hard nodig om massaal een weekje ‘af te kicken’. Volwassenen in ons land krijgen iedere dag 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen zelfs 80 procent te veel”. Volgens Ubbens hebben ruim één miljoen Nederlanders diabetes type 2. „Een groep die fors groeit als we niet met z’n allen gezonder gaan leven”, aldus de directeur van het Diabetes Fonds.

Diabetes Fonds wil suiker in de wet

Het Diabetes Fonds probeert invloed uit te oefenen op het kabinet. Zo zien zij graag nieuwe wetgeving die Nederlanders aanzet tot gezonder eten en drinken. Ook pleit het fonds onder meer voor een suikertaks op frisdranken. Op 15 juni bieden zij samen met de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie een petitie aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Naties weten het zeker: ‘Voedsel wordt duurder’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.