Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Duizenden AstraZeneca-weigeraars willen wel prik met ander vaccin

Duizenden mensen van 60 tot 64 jaar oud die geen vaccinatie met het middel van AstraZeneca wilden, hebben alsnog een afspraak gemaakt. Zij krijgen dan een ander middel toegediend, namelijk dat van Moderna of Pfizer. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanochtend bekendgemaakt.

Het ministerie vond het „spannend” of veel mensen zich voor de prik zouden melden, maar de belangstelling lijkt mee te vallen. In totaal zijn er 21.000 nieuwe afspraken gemaakt. De groep zestigers in ons land bestaat uit ongeveer een miljoen mensen.

AstraZeneca-weigeraars krijgen nieuwe afspraak

De zestigers die de prik van AstraZeneca weigerden, kunnen sinds dit weekend een nieuwe afspraak maken. Het RIVM concludeerde eerder dat de vaccinatiebereidheid in die groep hoog is: zo’n 90 procent. Maar hoeveel van hen wel zijn ingeënt met AstraZeneca, is niet bekend.

Die vaccinaties zijn namelijk toegediend door huisartsen, en niet al die prikken zijn geregistreerd in het centrale systeem van het RIVM. Het aantal nieuwe afspraken dat de zestigers dit weekend maakten, valt volgens het ministerie vrij laag uit. Dat kan deels komen omdat mensen toch gewoon op hun uitnodiging voor een AstraZeneca-prik zijn ingegaan. Een woordvoerder zegt dat dat ook „terecht” is. Het middel is na uitgebreid onderzoek effectief en veilig gebleken. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Het ministerie denkt niet dat het aantal nieuwe afspraken zo laag is omdat mensen die ervoor in aanmerking komen niet weten dat ze kunnen worden ingeënt. Er is de laatste tijd namelijk veel media-aandacht voor geweest, redeneert de woordvoerder. Overigens verstuurt het ministerie nog brieven met „herinneringsuitnodigingen” aan alle doelgroepen, maar die worden net als de eerste uitnodigingen op volgorde van leeftijd uitgedaan. De groep 60- tot 64-jarigen krijgt zo’n brief op zijn vroegst aan het eind van deze maand.

Jongere groepen later aan de beurt, vandaag 1985 en 1986

Dat de 60- tot 64-jarigen nu een nieuwe afspraak kunnen maken, betekent dat jongere groepen iets later aan de beurt komen. Maar omdat de zestigers niet in grote getale een nieuwe afspraak maken, blijft dat effect beperkt. Vanaf vanmiddag kunnen mensen die geboren zijn in 1985 en 1986 een afspraak maken. Een aantal keer per week komen er nieuwe geboortejaren bij.

Van Lienden wil mondkapjesdeal-geld aan goede doelen schenken, KWF en KiKa willen het niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.