De erfenis van Rutte

David Goedhart 21 apr 2024

Het afscheid van onze langstzittende premier nadert: Mark Rutte. Of door een kabinetsformatie of door een benoeming bij de NAVO. Ruim dertien jaar heeft hij de kar getrokken, waarbij hij de valkuilen behendig wist te omzeilen, behalve één: de toeslagenaffaire. Dit dwong hem tot aftreden.

Maar hij stond op uit de dood en regeerde verder. Zonder te verblikken en te verblozen.

Mark Rutte is een getalenteerd politicus. Hij houdt de focus op zijn eigen functioneren en verliest zich niet in andermans drama’s. Hij heeft een neus voor wie hij wel en niet kan vertrouwen en weet concurrenten op tijd uit te schakelen. Daarnaast heeft hij een goed geheugen, ook al beweert hij van niet. Hij is niet snel onder de indruk en draait gewoon zijn eigen verhaal af. Hoe hard de boodschap ook is. Naast zijn talent heeft het hem ook meegezeten. Van tegenwind was amper sprake. Andere politici waren niet tegen hem opgewassen en door zijn pro-Europese houding werd hij overal met open armen ontvangen.

Prototype rationele bestuurder

Rutte is een man van deze tijd. Zijn aanpak komt overeen met onze manier van leven. Hij ging gewoon zijn eigen gang. Hij wist wat hij wilde, liet zich niet gek maken en straalde vertrouwen uit. En zijn partij volgde gedwee, alsmede veel stemmers. Hij is het prototype rationele bestuurder. Alles komt voort uit het brein. Niets wordt aan het toeval overgelaten, alles is tot ver achter de komma berekend. Zijn beleid is een rekensom.

Maar wat nu? Trekken de nieuwkomers zijn kille bestuursstijl door of veranderen ze van koers? Dat is afwachten. Dit is mede afhankelijk van de richting die we als samenleving op willen. Zien we de keerzijde in van teveel individualisme (egoïsme) en van teveel rationaliteit (onverschilligheid), dan bewegen we een andere richting op. Meer naar solidariteit. Het besef dat we elkaar nodig hebben, dat we samen sterker staan. Een koers die we in deze tijd van tegenspoed goed kunnen gebruiken.

Uit ander hout gesneden

Als wij als burgers ons meer verantwoordelijk gaan voelen voor het wel en wee in de samenleving, dan krijgen we een premier die uit ander hout is gesneden. Niet één die partijen uit elkaar speelt maar bindt, niet één die zich niets aantrekt van het lot van zwakkeren maar iedereen serieus neemt, niet één die zijn eigen carrière belangrijker vindt dan ons welzijn. De keus is aan ons.

David Goedhart
Initiatiefnemer Partij van de Liefde

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties