Het verhaal van Maxima

Annemiek Wassenburg 21 apr 2024

Nee; niet die musical-Máxima of die royal, maar een gewone Maxima. Ze is 6 en super-intelligent, dat bleek al toen ze nog een baby was.

Ze had vrijwel meteen een gerichte blik en praatte ongebruikelijk vroeg in zinnetjes in plaats van losse woordjes. Ook lopen deed ze al rond de 12 maanden. Ze verkende alles wat maar te verkennen viel, al komt dat bij kleine kinderen meestal neer op de boel mollen. Ze vroeg de hele dag ‘waarom?’

Opgesloten in een konijnenkooi

Maar nu niet meer. Haar hersenen, die zo groot zijn dat de wereld zelf haast nog te klein is, zitten opgesloten als een kettinghond in een konijnenkooi. Haar geest verhongert bij gebrek aan stimulansen want er is nergens geld voor. De familie wil best ondersteunen, maar ja; dat mag niet bij een ouder in de bijstand. Een WIA-uitkering was niet aan de orde; daar verdiende moeder te weinig voor. Hoe zou het met Maxima zijn gegaan als haar vader haar de aandacht had gegeven die elk kind verdient? Maar dat zullen we nooit weten, want hij is meteen na haar geboorte met de Noorderzon vertrokken. Haar moeder doet wel haar stinkende best, maar wordt beperkt door een hersenbeschadiging vanwege zuurstofgebrek tijdens haar eigen geboorte. Daar heeft ze de typische vrouwelijke vermoeidheidsziekte CVS aan overgehouden. Die verergert naarmate ze ouder wordt.

Ze heeft intussen een schamel perspectiefloos baantje als schoonmaakster bij het gemeentelijk werkbedrijf. Blijkbaar sloofde ze zich teveel uit; dus kreeg ze er als beloning nog wat werkuurtjes bij, terwijl de bijstand hetzelfde bleef. Geen geld en nog steeds moe. Te moe om Maxima de aandacht te geven die ze nodig heeft.

Teloorgang

Maxima verandert meer en meer in een wiebelige, ongeconcentreerde schreeuwlelijk, hoezeer de school, de familie en het extra opvanggezin ook hun best doen om haar te begeleiden. Haar brein is zo druk met zichzelf te bevrijden uit haar oersaaie gevangenis dat er geen leerstof meer doordringt. Bijna niets dringt meer tot haar door. Ook de jeugdzorg weet geen raad met haar. Aan alle kanten snellen bemoeiallen en cowboys toe, maar die lossen niks op. Ze nemen alleen de centjes mee. Moeder krijgt de schuld, dat is het makkelijkst. En intussen gaat elke kans op een beter leven voor haar dochtertje verloren.

Vragen, vragen, vragen

Hoeveel oplossingen, uitvindingen en doordachte wetten zullen er nooit komen omdat deze slimme meid wordt opgeofferd aan het nog rijker maken van stomme, nutteloze kapitalisten? Kijk naar dat zogenaamde demissionaire kabinet Rutte IV. Dat maakt gauw alle beschikbare geld voor sociale doelen op. Dan kan het nieuwe kabinet op dat gebied dus niks meer uitrichten en kan de oude garde straks gewoon verder met het verrijken van wie al rijk is. Waarom krijgt ASML een paar miljard voor zijn toch al rijke aandeelhouders? Waarom wordt het bedrijfsleven minder belast, terwijl de minimumloonverhoging per juli a.s. niet doorgaat? Waarom hoeven die bedrijven niet elkaars kosten te betalen en de burgers wel?

Volgens verschillende onderzoeken ervaart ongeveer de helft van de mensen in de bijstand lichamelijke of mentale gezondheidsproblemen die niet worden aangepakt of opgelost. Een derde deel van alle kinderen komt van school zonder voldoende vaardigheid in taal, lezen en rekenen. Met een grote kans dat ze voorgoed op dat niveau blijven steken. En dan maar klagen over gebrek aan werkkrachten.

Deze kruik gaat zo lang te water tot hij barst. Net als de bijbehorende ‘rechtsstatelijkheid’.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties