Giro 666

Ed Knegtel 23 dec 2023

Het bekende gironummer was ‘doorbestemd’ – voor Israël. In mijn droom dan hè, aan het einde van een onrustige nacht. Klaarwakker ging ik meteen factchecken. Het is deels waar! Giro 555 krijgt vaker een nieuw doel. Ik dacht dat iedere ramp zijn eigen nummer kreeg en: het conflict tussen Hamas en Israël zal wel Giro 666 zijn.

Weet ik veel? Even voel ik mij beetgenomen. Ik google ‘Giro555 voor Oekraïne’ en kom op de oude actiepagina. Met een stemmige zwart-witfoto van een Oost-Europese vrouw, gehurkt op de puinhopen. Klik je ‘GEEF NU’, dan krijg je een herkenbaar islamitische vrouw, op andere puinhopen. Ik neem factchecken serieus en kan u zeggen: ‘Er is hier niet gephotoshopt.’ Voor alle duidelijkheid: op 555 kunt u nu doneren voor/tegen/met betrekking tot de aardbeving in Syrië en Turkije. Storten voor Oekraïne kan alleen nog via de helden van Unicef, Rode Kruis, Cordaid et cetera. Hulde ook aan alle burgerinitiatieven. Ik hoorde van een motorclub die hun wapens gaan inleveren. In colonne naar het oosten – en dat met die kou!

HiFi in Dnipro

We leven in een zieke, soms surrealistische wereld. Een voorbeeld: mijn muziekvriend in Dnipro, Oekraïne (normaal HiFi-dealer) is – zoals dat heet – gemobiliseerd. Een korte basisopleiding militaire aardigheden, een derdehands Europees/Amerikaans schiettuig en ‘ga er maar aan staan’. Ik krijg appjes van hem (met beeld en geluid) dat hij met gezichtscamouflage in camokleding in een drooggevallen greppel ligt, met maten en machinegeweren. Een belangrijk kruispunt wordt bewaakt. Een kwartier later komt het verzoek of ik het nieuwe album van X op vinyl wil bestellen, ‘voor na de oorlog’. Poetin heeft het overigens niet over een oorlog, maar over een militaire operatie.

Omstandigheden houden mijn focus op Oekraïne. Bij velen van u is de oorlog tussen Israël en Hamas op de voorgrond geraakt. Begrijpelijk.

Israël wil Hamas uitroeien. Een onzalig plan, want als de laatste Hamasser het licht uitdoet, staan zijn zonen en neven klaar om het stokje over te nemen. Ik wacht op de neutrale, humanitaire hulpactie op Giro 666.

Kersthulp aan Kiev

Vandaag wil ik een lans breken voor Kersthulp aan Kiev. Wat is wèl mogelijk? Ruimhartig geven aan bijvoorbeeld Cordaid: dat kan hier. Als wij allemaal nu eens een tientje ophoesten, één klein pakje minder onder de boom, één flesje wijn minder? Gerichte hulp. Het is nog steeds hard nodig.

Onze regeer-stagiaires zijn minder (minder, minder) pro Oekraïne. Trump staat alweer te trappelen (hij wil NATO-steun intrekken). Het kan toch niet waar zijn dat de Russische beer – door de langste adem – er straks mee wegkomt?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties