Er is niks mis met Ajax !! (deel 2)

Oscar van Schijndel 23 dec 2023

Oftewel: een gevalletje bekeren.

Zeg Ossie, heb je het laatste nieuws al gehoord over Ajax? Ja, ik heb het gehoord. Die wedstrijd om die beroemde beker. Wat een stunt was dat, het ging de hele wereld over. Kranten, nieuwssites, sociale netwerken. Aan de andere kant: ik zag hem wel aankomen, die stunt. Want zo geweldig goed was de buitenlandse grootmacht niet.

Er is niks mis met Ajax!!

Zeg Ossie, heb je het laatste nieuws al gehoord over Ajax? Ja, ik heb het gehoord. Die wedstrijd om die beroemde beker. Wat een stunt was dat, het ging de hele wereld over. Kranten, nieuwssites, sociale netwerken. Aan de andere kant: ik zag hem wel aankomen, die stunt. Want zo geweldig goed was de buienlandse grootmacht niet.

24 uur

Twee vrijwel identieke tekstpassages (het scheelt maar één letter), slechts 24 uur van elkaar gescheiden. In die 24 uur veranderde storm Pia ons land in een buienland. Daarvóór zette storm Ajax Bayern opzij, en daarna storm Hercules Ajax opzij.

Ik kan treurig lopen doen over die donderdag, maar dit soort dingen horen er ook bij. Ajax heeft het ten opzichte van Bayern prima gedaan. Want Bayern was in 1990 al op 4 augustus uitgebekerd(*); de competitie was nog niet eens begonnen. Dat record van ‘snelste uitschakeling van de kampioen in een bekertoernooi’ zal waarschijnlijk niet meer overtroffen gaan worden. Zeker niet zolang de KNVB de topclubs de eerste ronde vrijaf geeft. En ach, met zo’n vroege uitschakeling kan de focus weer op de competitie en de Conference League, waar veel meer eer te behalen is. Zo’n bekertoernooi is alleen maar een sta-in-de-weg. Zeker sinds de UEFA de Europa Cup 2 voor bekerwinnaars heeft afgeschaft.

Jeugdige bravoure

Dan kan ik beter vrolijk doen over die woensdag, want dat soort dingen horen er ook bij. Ajax heeft het ten opzichte van Bayern prima gedaan. Toegegeven, dit Bayern was geen schim van de ploeg die vorig jaar met zoveel overtuiging Duits kampioen werd. Dat doet echter niets af aan de prestatie van Ajax. Kwestie van jeugdige bravoure en de perfecte entourage.

Daar is geen A22 voor nodig met een door het Europees Hof afgedwongen gouden theekransje (Super Leeg, voor zover ik weet). Dan liever die Europese hoftempel aan de A2. Het liefst supervol. Dat zal nog wel even duren. Maar zoals ik al zei: het is wat betreft vrouwenvoetbal een gevalletje bekeren en ik ben nog niet uitgebekeerd.

(*) https://www.dfb.de/datencenter/dfb-pokal/1990-1991/0/fv-09-weinheim-bayern-muenchen-560658

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties