Only kids make you rich

Claude Aendenboom 31 mrt 2023

Die zonnige lenteochtend in 1996 belde onze steenrijke tante Martine naar moeder. Martine inviteerde ons hele gezin om samen de 27ste verjaardag van mijn broer Tom te vieren op haar jacht. Ja, haar gepensioneerde man Pierre, een grote zwaarlijvige man, wou ons eindelijk ontmoeten.

Vader vond dat merkwaardig want jarenlang had het kinderloze koppel ons ‘onvermogend gezin’ genegeerd en zelfs enkele keren hun voordeur met een onverbiddelijke knal toegesmeten toen we aanbelden. Maar toen mijn broer Tom met Leonida trouwde, waren we plots wél interessant: Tom werkte als ingenieur en z’n vrouw was tolk bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag,

En zo reden wij met vaders rood gammel karretje naar de Nieuwpoortse jachthaven. Er was file waardoor we een half uurtje te laat aankwamen. We namen plaats in de ruime boot. Pierre was zichtbaar geïrriteerd en al ladderzat. Hij bood ons meteen een aperitief aan. Nadien aten we kreeft en kaviaar en ach, dat was toen al zó passé. En een glaasje peperdure champagne mocht uiteraard niet ontbreken. Als achtergrondmuziek had Martine een Franstalige cd opgezet. Pierre draaide de volumeknop volledig open en zong uit volle borst mee: Les lacs du Connemara, Aux Champs-Elysées en Si j’étais president

Miljoenen

En dan begon Pierre op te scheppen over zijn roots, hij stamde af van een Gentse magistratenfamilie. Ook over zijn mooie 17de eeuwse schilderijen kon hij niet zwijgen, stuk voor stuk ‘miljoenen waard’. En wij luisterden beleefd. Vervolgens vertelde hij over zijn unieke reizen naar Turkije, Portugal en Amerika. Ja, hij had fantastische foto’s genomen, aandachtig bekeken wij deze. Vader keek met een geamuseerde blik naar moeder, beiden dachten aan het chanson van Jacques Brel: Les bourgeois c’est comme les

Op de terugweg naar huis was het al donker op de autosnelweg. Tom en moeder sliepen op de achterbank. Plots vroeg ik mijn berooide vader: „Hey pa, waarom heb jij niks verteld? Over onze ingenieurs, advocaten et cetera?”

Hij glimlachte: „Ach Cloclo, alleen wie zich klein voelt, wil per se een reus zijn. Bovendien heb ik leuke kinderen en dat is de grootste rijkdom die een mens kan hebben.”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Only kids make you rich
Sluiten