Nooit meer te druk

Rosan 31 mrt 2023

„Hoe gaat het?”, vraag ik. „Druk”, wordt er geantwoord. Zo start menig gesprek met mijn medemens.

Als ik vervolgens op de wedervraag antwoord, voel ik me bijna schuldig als ik ‘goed’ zeg.

Waarom durf ik bijna niet te zeggen dat ik het niet te druk heb? Dat ik niet gestrest, overbelast of richting burn-out ben? Zou ik dan mijn werk niet goed doen, niet succesvol zijn of lui, de kantjes er vanaf lopen?

Ik doe mijn werk naar eer en geweten, overwerken doe ik niet en ik werk om te leven. Ja, ik maak schoon met de Franse slag, maar who cares? En als ik heb schoongemaakt, beloon ik mezelf met iets leuks (lees: lekkers).

Ik weiger als een plichtsgetrouwe hamster in een rad te hollen en onvoldoende toe te komen aan dingen die ik leuk en belangrijk vind. Ik ben liever zelf de regisseur van mijn leven.

Ik hou niet van to do-lijstjes, haasten, moeten, altijd nuttig en effectief zijn.

Geef mij maar inefficiëntie, georganiseerde chaos, spontane acties, rust, lanterfanten en flierefluiten (mooie woorden, niet?).

Eigen manieren

De georganiseerde chaos die ik achterlaat in het keukenkastje met Tupperware, wordt regelmatig door manlief in lotushouding met innerlijke agitatie maar uiterlijke kalmte geordend. Ieder zo zijn eigen manieren om rust in het hoofd te creëren toch?

De ratrace waarin we zitten, schijnt te maken te hebben met ons diepste verlangen naar waardering. Daarnaast is onze bedrijvigheid blijkbaar kuddegedrag.

De boeken over time-management schieten als paddenstoelen uit de grond. Meer voor elkaar krijgen in minder tijd, slimmer werken en beter ontspannen. Ik raak in paniek bij de hoeveelheid aan informatie die ik moet verwerken om te kunnen begrijpen wat het boek Getting things done voor ogen heeft. Ik moet een actielijst (‘bucket’ genoemd) maken waarbij ik de volgende strikte werkwijze moet volgen:

Begin bovenaan. Verwerk één item per keer. Stop nooit iets terug in de bucket. Als voor een item een actie uitgevoerd moet worden: voer deze uit (als het korter duurt dan twee minuten), delegeer de actie aan iemand anders of neem het item op in de actielijst. Als voor een item op dit moment geen actie nodig is: archiveer het item voor latere referentie, gooi het item weg, of neem het item op voor mogelijk latere actie.

Oké, dit was stap twee van de vijf en ik ben het al kwijt. Ik voel een druk op mijn borst, een beklemmend gevoel. Nogmaals, heel fijn als dit mensen helpt om meer gedaan te krijgen. Geef mij maar het boek van Tony Crabbe, Nooit meer te druk. Kort door de bocht gaat het niet over het managen van tijd, maar over de controle loslaten en het managen van je aandacht. Hij pleit onder andere ook voor wat meer gemakzuchtigheid en een speelse gemoedstoestand. Dus mensen, verscheur die to do-lijst en doe een dansje met je collega. Wedden dat de wereld niet vergaat!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nooit meer te druk
Sluiten