2 April | Wereld Autisme Dag | Een kijkje in ons leven….

Sharon van Tienhoven 28 mrt 2023

Zondag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om iedereen bewust te maken wat autisme is. Wij weten ondertussen wat autisme in de praktijk inhoudt. Onze middelste zoon van zes jaar, heeft al op vroege leeftijd de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Een kleine inkijk in ons leven.

Wij wonen in Miami in de Verenigde Staten. In een fotogenieke en schattige bungalow. Maar hoe insta-waardig de woning op beeld ook mag zijn, in de praktijk is dit huis allesbehalve praktisch voor een dynamisch gezin met drie jongens van acht, zes en drie jaar oud. Laat staan voor én met iemand met ASS. Elke scheet hoor je. Overal. Naar boven vluchten voor wat rust zit er bij een bungalow logischerwijs ook niet in. Wordt één kind wakker, dan kan je de klok erop gelijkzetten, dat binnen vijf minuten de rest dat ook is en naast zijn bed staat. Waar wij gezien de akoestiek, dan allemaal getuigen van zijn.

In het weekend zijn de kinderen er altijd vroeg bij. Waar een gemiddeld kind in Miami rond negenen of zelfs later naar bed gaat. En vervolgens de volgende ochtend lekker uitslaapt, begrijpen onze kinderen alleen het eerste gedeelte. Namelijk het laat naar bed gaan. Uitslapen kennen/kunnen ze niet. Hebben ze niet van mij, want ik vind vroeg opstaan verschrikkelijk. Maar ondanks dat mogen ze altijd wel in bed met mij knuffelen. Dat is voor mij puur geluk. Maar affectie is niet iets wat vanzelf gaat bij een kindje met ASS. Dus ik ben ik elke ochtend dankbaar als dat kleine koude lijfje besluit tegen mij aan te kruipen. Na dit geluksritueel gaat mijn man eruit om iedereen te voorzien van een bak Cheerios met melk. Zodat iedereen weer even stil is en wij nog even kunnen door snoozen. Waarna vervolgens de televisie aangaat. Voor wat extra tijd. Maar daar heeft een mannetje met ASS geen boodschap aan.

Voor hem is de dag én het feest dan begonnen. Luid en duidelijk is dan door het hele huis te horen hoe stapels papier tevoorschijn worden getoverd. Met alle bijbehorende geluiden van plezier. Ik geef de poging om nog even te slapen dan vaak maar op. En dan het is elke keer weer een verrassing wat ik in de woonkamer tegenkom. Een volledige crash scène van de film CARS (Disney.) In perfecte chronologische volgorde. Of een Do It Yourself race track of een zelfgemaakt boekje met een verhaallijn over een bekend duifje. Want één ding is zeker. Bij hem geen gebrek aan creativiteit. Zo neemt hij ons mee in zijn wereld. Leren we van hem én kunnen wij ondanks alles samen de wereld aan. Niet alleen op Wereld Autisme Dag.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.