Maatschappelijke Dienstplicht

Viggo Teerhuis 28 mrt 2023

De maatschappelijke dienstplicht is een veel besproken onderwerp de laatste tijd. Het stond zelfs in het partijprogramma van het CDA. Ook Sander Schimmelpenninck besteedt er aandacht aan in zijn column, maar ook in zijn boek. Persoonlijk ben ik vóór een maatschappelijke dienstplicht.

Veel kinderen wonen in wijken waar maar één etnische cultuur voorkomt. Laten we als voorbeeld de Bijlmer nemen. In de Bijlmer wonen 70,41 procent mensen met een niet- westerse migratieachtergrond. Er wonen in totaal 24.430 duizend mensen. Dat betekent dat er 17.200 duizend niet- westerse mensen wonen met een migratieachtergrond. Bron: allecijfers.nl. Die mensen zullen nooit dezelfde kansen krijgen als dat een jongen uit Bloemendaal krijgt.

Ook zal het de sociale cohesie herstellen. Het Parool heeft al in 2017 bericht over de vermindering van de sociale cohesie in Amsterdam. Zo vinden vele Amsterdammers het IJ een soort muur voor de inwoners in Noord. De sociale cohesie kan alleen maar toenemen als je Noord en Zuid als collectief iets laat doen. Dit geldt voor heel Nederland, maar er is voor gekozen om de hoofdstad uit te lichten.

Elkaar begrijpen

Afgelopen verkiezingen is er duidelijk gebleken dat er een ‘kloof’ is tussen de randstad en het platteland. De BoerBurgerBeweging (BBB) won de verkiezingen overtuigend. Aan superlatieven niet tekort, maar het verschil tussen de randstad en het platteland werd pijnlijk duidelijk. De mensen op het platteland hebben steeds minder vertrouwen in de landelijke politiek, zo heeft 40 procent geen tot weinig vertrouwen in de landelijke politiek, meldt gemeente.nu. Door middel van de maatschappelijke dienstplicht kan je de mensen meer in contact laten komen en mensen kunnen elkaar meer gaan begrijpen.

Onderzoeker Stan Meuwese is tegen het invoeren van een maatschappelijke dienstplicht. Hij zei er het volgende over: „Wie gaat dat allemaal regelen en controleren? En als ze dan niet komen, ga je ze dan arresteren? Hou toch op zeg.” Het regelen en controleren zal worden gedaan door de aangewezen bedrijven die aan dit project mee willen werken. Ook vindt Stan Meuwese dat jongeren al genoeg te doen hebben. Maar uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Nederlanders steeds luier worden. Door de maatschappelijke dienstplicht kunnen jongeren elkaar enthousiasmeren om nieuwe dingen te ontdekken.

De conclusie van dit betoog is dat de Nederlandse jongere wel degelijk iets heeft aan de maatschappelijke dienstplicht. Al hebben Nederlanders een hekel aan het woord ‘plicht’, maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maatschappelijke Dienstplicht
Sluiten