De troonrede is onbegrijpelijk, crises ook

Kimberly van Breugelen 21 sep 2022

Wie de afgelopen week het nieuws een beetje in de gaten heeft gehouden, weet het. Het is crisis. Wat voor crisis precies, daar zijn de nieuwsbronnen het niet over eens.

Zo bevinden wij ons in een stikstofcrisis. Wij als in Nederland, want alleen hier op deze compacte 41.543 km² heerst een stikstofprobleem. Daarbij was het coronacrisis, maar laten we eerlijk zijn.. dat woord kunnen we inmiddels niet meer zien of horen. Ook is er een asielcrisis, crisis op de arbeidsmarkt, een economische crisis, een diepe crisis in het onderwijs, crisis in de jeugdzorg, woningcrisis, vertrouwenscrisis (tegenover de regering) en een watercrisis. Crisis kan ook iets lokaler, zoals crisis bij Schiphol of Juventus. Waar bij beiden een probleem is door incompetent leiderschap.

Frikandellencrisis

Je zou er bijna crisismoe van worden, maar de media knalde nog even door. Journalisten hebben hun favoriete woord gevonden en dat gaan ze niet zomaar opgeven. Dus door deze zelf gecreëerde permanente staat van crisis, is er nu zelfs een frikandellencrisis. Of is het frikadellencrisis? Houdt er nog iemand die spelling bij? Hoe dan ook is er in ieder geval een energiecrisis. Of tenminste, voordat ons crisiskabinet daar een steunpakket voor uit de kast had getrokken. Dat steunpakket werd overigens op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Dat was die dag dat in de media verscheen dat de Troonrede voor de helft van de Nederlanders niet te begrijpen zou zijn. Er worden namelijk heel weinig B1-woorden gebruikt. Woorden die de meerderheid van de bevolking wél begrijpt. Een woord dat ook geen B1-woord is, is het woord crises. Het meervoud van crisis. Het wordt ons door alle uitlatingen veel te lastig gemaakt, behalve door de achterklapafdeling van het AD. Zij schreven deze week over de relatiecrisis van Linda de Mol. Iedereen weet direct waar dat over gaat. Volgens diezelfde krant kunnen wij nog wat leren van de Rotterdamse markt, want daar is de crisis nog ver weg. Dat krijg je als je niet druk bent met lullen, maar juist aan het poetsen bent. Dan boen je zo hard dat er eigenlijk niets aan de hand is. Crisismanagement zou de media dat noemen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.