Baken

Robert Beernink 22 sep 2022

In Londen schuifelt een schier eindeloze rij naar de eeuwenoude hal. Binnen bij de baar even halt, een reverence of buiging en zichtbare ontroering. De sfeer tijdens het urenlange wachten is sereen en beleefd, de mensen voelen zich onderling verbonden.

Na de verschrikkelijke vuurwerkramp in 2000 was de sfeer hier in de stad vergelijkbaar. Men gaf elkaar de ruimte, in het besef dat er hogere waarden bestaan dan het dagelijkse gekissebis.

Het instinctieve verlangen naar leiderschap, veiligheid en saamhorigheid heeft dan de overhand. Zolang de symbolen daarvan sterfelijk zijn, is dat helaas ook het geval voor oprispingen van wellevendheid.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.