Everything you always wanted to know about ….Flags!, but were afraid to ask

Cale columns 5 aug 2022

Dat vraag ik u af. Of je bij de eerste beelden van omgekeerde vlaggen ook een déjà vu had van soortgelijke uitingen tijdens ophef over melkquota en mestinjectie tegen ammoniakvorming.

Waarschijnlijk niet, maar schrijver dezes was destijds werkzaam in de vlaggelarij en toen speelde hetzelfde. Een bedrijfstak waar de marketing het begrip ‘niche’ ongetwijfeld mee voor ogen had. Want vrijwel iedereen weet wat een vlag is, kan het omschrijven, uittekenen en heeft er een idee van, maar slechts weinigen hebben er verstand van. Protocollen, geschiedenis, de producten zelf en het gebruik ervan zijn voor velen onduidelijk.

Dat bleek ook destijds toen er, op veel kleinere schaal, geprotesteerd werd door het ondersteboven hangen van de driekleur. En ook toen was bij de BBB, de Boze Boer en/of Burger de vraag of je de Nederlandse vlag wel ondersteboven mocht hangen. Dat mag. Want op het moment dat je de nationale driekleur ondersteboven houdt is het geen Nederlandse vlag meer, want die is dus per definitie rood-wit-blauw, van boven naar onderen. Dus omgekeerd is het gewoon een driekleurig doek. Het zou ook niet fair zijn ten opzichte van bijvoorbeeld de Scandinavische landen, of de Union Jack van Groot-Brittannië, want als je die omdraait blijft het gewoon dezelfde vlag. Zelfs de Europese vlag.

Een blauwe Nederlandse vlag

Maar de bedrijfstak vlaggen is dus een niche markt waar weinig mensen van weten. De onwetendheid was zo groot dat iemand eens een bruine Nederlandse vlag wilde bestellen. Nadat hem was verteld dat de nationale driekleur alleen leverbaar was in rood, wit en blauw, koerste hij meteen bij en zei ‘doe maar een blauwe dan’. Dat was onmiskenbaar beroepsdeformatie, maar de vlaggenonkunde was en is groot, zoals een paar voorbeelden uit de praktijk laten zien:

Een bouwmarkt die leedwezen wilde betuigen aan het Koninklijk Huis toen Prins Bernhard de overstap maakte van de jachtvelden van Sumatra naar de eeuwige jachtvelden en dus de vlaggen halfstok hing. Alleen jammer dat ze daarvoor hun reclamevlaggen gebruikten in plaats van de Nederlandse vlag. Da’s net zoiets als met een neonreclame op de gevel, die je een halve meter laat zakken. De enige keer dat een reclamevlag halfstok gehesen mocht worden betrof het de horeca, die de Heinekenvlag halfstok hing na het nieuws van André Hazes’ dood. Heineken zelf gaf nabeurs al een winstwaarschuwing.

De veronderstelling dat je een vlag die de grond heeft geraakt in de fik moet steken? Nee hoor, larie. Gewoon hupsakee in de wasmachine. Het is nylon/dralon, dus polyester en kan gewoon bont op 40 graden. En schoon is je kunststof dundoek.

Vlaggen en vragen

Als er buitenlands bezoek komt, welke vlag moet dan boven de andere hangen? De Nederlandse onder de Duitse, Engelse of welk buitenland dan ook? Niks ervan, je koopt er gewoon twee masten bij, (we hebben een speciale aanbieding deze week…) en hangt in elke mast één vlag.

Dan de vlaggen die halfstok worden gehangen, waarbij de bovenkant halverwege de mast hangt en de vlag dus bijna of zelfs de grond raakt. Halfstok is hijsen tot de top en dan weer een fikse meter laten zakken. Dat is niet, maar noemen we wel halfstok.

Tuinen met een mast en vlag, maar ook nog eens de oranje wimpel. ‘Waarom?’, vraag je je af en bij navraag blijkt dat Nederland moet voetballen of heeft gewonnen. En die oranje wimpel? Het Nederlands elftal is Oranje. Toch?

Protocollen over wanneer halfstok en wanneer in de top bij dodenherdenkingen? Is niet strafbaar als je het ‘fout’ doet, maar als je het dan wil doen, doe het dan goed. En hou de klok in de gaten voor de wisselmomenten.

Nu je een beetje wijzer bent geworden in de vexillologie zou ik zeggen: doe er je voordeel mee. En tegen de boze boeren zeg ik: doe er je achterdeel mee…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.