Vakantie (licht avontuurlijk)

Berry Black 6 aug 2022

Er komt een moment dat je vakanties in hotels, vakantieparken en all-inclusive resorts zat bent en een avontuurlijke vakantie wil. Nou ja, bij mijn partner komt er zo’n moment. Zelf vind ik het loslaten van de eis dat er op mijn resort ook een speelhal moet zitten al avontuurlijk genoeg. Maar goed, we gingen dus op rondreis door de Scandinavische wildernis.

Weet je wat heerlijk rijdt? Duitse autosnelwegen of de Franse Route du Soleil. Weet je wat zwaar beroerd rijdt? Onverharde boswegen en afbrokkelende bergwegen zonder omheining. We kwamen bij een bergtunnel op een route voor tweerichtingsverkeer, waar maar één auto tegelijk door kon. Toen we aan een wachtende automobilist vroegen hoe je in hemelsnaam kon weten dat je geen tegenligger tegemoet scheurde in die donkere tunnel was zijn onheilspellende antwoord ‘You don’t!’ Als er een Hogere Macht is, dan was die op dat moment waarschijnlijk even zuinig op de speelgoedautootjes, want we kwamen zonder kleerscheuren aan de andere kant.

Zwemmersjeuk

Soms kom je onderweg een idyllisch meertje tegen waarin je even kunt zwemmen. Die serene rust en stilte, die heb je bij een toeristische badplaats niet. Weet je wat je bij een toeristische badplaats ook niet hebt en bij een idyllisch rustig meertje soms wel? Platworm. Dat is een nare parasiet die je zwemmersjeuk geeft: een aandoening waarbij je na het zwemmen ernstige jeukklachten krijgt. Lekker hoor, daar zat ik dan een paar uur een kind dat huilt van de jeuk constant te krabben, terwijl ik zelf ook verging van de jeuk. De gegoogelde informatie dat deze aandoening altijd binnen drie weken vanzelf over gaat bood weinig verlichting.

Een veelgehoorde klacht bij luxe resorts is dat het sanitair gedateerd is. Maar daar leer je wel doorheen kijken. Weet je wat je van accommodaties tijdens een avontuurlijke vakantie leert? Dat een dry toilet goed klinkt (niemand wil immers een lekkend of overstromend wet toilet), maar eigenlijk gewoon makelaarstaal is voor een Gat in de Grond. We hadden door de onduidelijke informatie op de website een accommodatie in the middle of nowhere zonder sanitair of stromend water geboekt. Gelukkig zouden we net bij deze accommodatie twee nachten blijven, zodat we eens een dag hadden zonder reiskilometers…

Horzel en de teek

Een avontuurlijke vakantie is wel de uitgelezen mogelijkheid om de lokale Big Five eens van heel dichtbij mee te maken: de rode mier, de steekvlieg, de horzel, de muggenzwerm en de teek.

Ach, het levert wel weer leuke verhalen en gespreksstof op tussen jou en je partner. Of je leest deze column voor aan je partner terwijl je samen met een cocktail onder de parasol zit in een all-inclusive resort, dat kan natuurlijk ook.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.