Wanorde

Robert Beernink 5 aug 2022

Het woord ‘orde’ is nauw verbonden met ‘klooster’: een samenlevingsvorm met duidelijk vastgestelde gedrags- en denkregels. Ook elke staatsvorm, van dictatuur tot anarchie, is gebouwd op een dergelijk kader: van directief tot wetteloos.

Mensen willen graag bij een harmonieus samenlevende groep horen, wellicht een restant uit ons tribaal verleden, maar zich ook kunnen ontplooien. Dat is mogelijk in de ideale democratie, waar regels en wetten aanvoelen als gewoontes; ze hebben immers ten doel veiligheid en vrijheid te faciliteren.

Zodra een oeroude orde door een eenzijdig opgelegd reglement ordelijk moet worden gehouden, is er meestal sprake van gebrek aan boerenverstand.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.