Millennial Marxisme voorbeeld van de grootste valkuil van mijn generatie

Chris Osieck 3 sep 2021 / 19:00 uur

Het was ergens in de lente dat ik uitgenodigd was voor een huisfeestje ergens in de grachtengordel. Ik was nog niet heel lang woonachtig in Amsterdam en werd verwelkomd door een stadsyup om gezellig mee te doen.

Om het kwartier liepen hier pareltjes van vrouwen door de wandelgangen, waaronder een blondine met wie ik op een wonderbaarlijke manier in gesprek raakte over de verkiezingen. Ze had gestemd op Forum voor Democratie, omdat in haar perceptie de coronamaatregelen dan zouden worden opgeheven. De arme meid was geïndoctrineerd door de loyalisten van Baudets madrassa, evenals de rest van kleinburgerlijk Nederland, wie uiterst makkelijk te beïnvloeden is met behulp van social media.

Voorstander rassenideologie?

In de realiteit hebben dit type kuddedieren zelden een eigen mening en bewegen ze voornamelijk in de richting die alleen hen het meest voordeligste uitkomt. Tot mijn verbijstering schrok ze toen ik haar de vraag stelde of ze een voorstander was van rassenideologie. „Nee, ik was juist één van de velen die mijn profielfoto had vervangen met een zwart plaatje tijdens de Black Lives Matter-demonstratie en deelde het bericht over die onzin van de wappies op het Museumplein”, vertelde ze mij.

Ik realiseerde mij toen dat een groot deel van mijn generatie onvoldoende geëngageerd is in wat zich afspeelt in de maatschappij, maar ook wat er daadwerkelijk in het programma van een politieke partij staat. Een campagnefilmpje gefinancierd door Jort Kelder en pakkend plaatje met wat schreeuwerige taal afkomstig van voormalig FvD-korporaal Van Haga is voldoende voor een millennial om hun stem te verzilveren. Terwijl ze het in alle eerlijkheid alleen met één standpunt eens zijn: hetgeen wat hun gevoel van vrijheid en plezier teruggeeft. Deze tactiek is inmiddels ontdekt door de Rode Lap, een webwinkel die onderdeel uitmaakt van een stelletje fanboys van Karl Marx, zoals het collectief genaamd Broodbuis, de uitgeverij Proletaris en de communistische wandelclub van de Kameraadschappij. Nog één vriendje is Rood, de voormalige jongerenbeweging van de SP, die nu zonder de sociaaldemocraten zelfstandig verder moet, omdat ze de vlinders in de buik kregen van het Stalinisme.

Zolderkamercommunisten

Dit artikel gaf mij een kijkgaatje door de kelder van deze ‘zolderkamercommunisten’. „Voortbouwend op wat Marx heeft gezegd, met de kennis van nu”, vertelt Arnout die zich verschuilt achter een pseudoniem vanwege zijn aanstelleritis. „De wereld staat in de fik.” Ik zal u de rest van de woorden van deze pessimist besparen, want daar wordt niemand niemand gelukkiger van. Met de Instagram-pagina Memes voor de Massa worden verschillende boodschappen verspreid, waarbij niet alleen het huidige partijbestel belachelijk wordt gemaakt. Nee, bedrijven als Shell en Tata Steel worden ook veroordeeld voor de manier waarmee zij met het klimaat omgaan. Stompzinnig, vind ik. Want als je historische beelden van Vladimir Lenin deelt, wiens land van herkomst Rusland, jarenlang het smeltende ijs op de Noordpool als ‘boost’ zag om het boren naar olie en gas nog meer mogelijk te maken, dan slaat u uzelf toch wel op uw eigen hoofd. Hetzelfde geldt voor de opwarming van de aardbol. Poetin zag dat als een kans om miljoenen hectare ongebruikt land geschikt te maken voor de landbouw. Met twee maten meten stond waarschijnlijk niet in de presentatie van Olaf Kemerink, voorzitter van jongerenbeweging Rood, tijdens zijn online ledenvergadering.

Het idee achter het socialisme had allang eerder een stille dood moeten ervaren, ware het niet voor Marx, die het socialisme onironisch veranderde van een experiment – uitgeprobeerd, test en mislukt – in een profetie die hij benoemde als Communism is the riddle of history solved, and it knows itself to be its solution. Ik moet er nog steeds binnensmonds om lachen dat hij zijn visie benoemde als ‘wetenschappelijk socialisme’. Karl was een ‘zweverige warhoofd’ die droomde van een proletarische revolutie die de kapitalistische immobilisatie omver zou werpen. Maar in plaats van dat de arbeiders armer werden, zagen ze in geïndustrialiseerde landen hun levensstandaard verbeteren; en de middenklasse breidde zich daardoor juist uit – dit alles om Marx te weerleggen.

Marxisme altijd gedoemd te falen

In zijn theorie is het allemaal leuk bedacht. Alleen in de werkelijkheid zal het Marxisme altijd gedoemd zijn om te falen zolang de ladder van ambitie blijft te bestaan. Dat heeft het verleden al feitelijk bewezen, zelfs in de landen waar de illusie is ontstaan dat het lijkt succesvol te zijn. De jongerenbeweging van het quasi proletariaat, ‘Rood’, zal evenmin als al haar gedelegeerden zoals Walu Nura Al-Saadi, voorzitter van Radicaal, de jongerenpartij van Bij1, het goed doen om zeker hun eigen ideeën te creëren en hun eigen fouten te maken in plaats van de fouten te herhalen die de tijden van hun ouders, grootouders en de generaties daarvoor hebben verduisterd. Ter voorkoming dat ze zichzelf in de voeten schieten, waar ze dat al niet gedaan hebben en dezelfde pad bewandelen als Karl Marx.

Het werk van Karl Marx zal vast groeien in populariteit op digitale platforms waar hun communistische en radicale boodschappen worden verspreid, maar laten we heel eerlijk zijn: vermogensongelijkheid wordt door geen van deze wokekinders en pukkelhoofden besproken. Dat is waar het daadwerkelijke probleem schuilt in de kloof tussen armoede en rijkdom. Idem dito voor de welbefaamde ‘Box 3’ van de Belastingdienst, waar hevig op gediscrimineerd wordt aangaande spaargeld. Daar hoor ik ze helemaal niet over. Wat nogmaals bevestigt wat ik aan het begin zei: mijn generatie beschikt over een heleboel kuddedieren die onvoldoende geëngageerd is in wat er daadwerkelijk speelt en de missende zelfreflectie zorgt er ook nog eens voor dat ze niet beseffen dat ze zelf helemaal geen eigen mening hebben.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Millennial Marxisme voorbeeld van de grootste valkuil van mijn generatie
Sluiten