Sonja Bakkeren met je ego

Ditger Peters 2 sep 2021 / 11:01 uur

Er was plagiaat gepleegd. Recepten werden gestolen. En plaatjes van gerechten werden één op éen gekopieerd (ik parafraseer nu van nu.nl trouwens. Voordat ik morgen opeens op nu.nl wordt vermeld in een artikel met de titel: ’32 jarige hobby-columnist dood aangetroffen achter laptop’). Het resultaat voor Sonja Bakker en consorten: ziedende foodbloggers en een doodsbedreiging.

Als voormalig havist en dus ervaringsdeskundige van de befaamde havo-4-overgangsfase sta ik hier nogal van te kijken. Wij pleegden constant plagiaat. Hoeveel ‘recepten’ van literatuurverslagen ik wel niet gestolen heb vroeger… En nu vallen er mensen over hun rijst met broccoli? Die door Sonja met 200 gram minder op haar site wordt gezet? Ik snap het niet.

Een ‘Sorry’ van Sonja Bakker en klaar

Oké, eerlijk is eerlijk. Op de havo wisselden wij verslagen uit. Iemand kreeg van mij een Gouden Eitje in ruil voor een Ontdekkinkje van de hemel of een Hersenschimmetje. Misschien zou Sonja dit ook kunnen doen? Tel het aantal boze bloggers. Maak voor iedereen een receptje. En stuur die op met een welgemeende ‘Sorry!’ erbij. Klaar. Leuk klusje voor die onwetende stagiair of leek van een werknemer die dit hele probleem veroorzaakt heeft. Iedere persoon met een middelbare school-diploma weet trouwens toch ook dat als je van iemand jat je dan even de dingen in je eigen woorden moet zetten? En ook even een ander plaatje erbij? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?

Verder verbaas ik mij dat er geen APA-richtlijnen zijn voor kookrecepten. Dat je gewoon een recept leest op een andere site en onderaan staat: ( Ribas Dunnirvine, 2021, p18, Tostie Wilmersburger en vegetarische kipworst). Bronvermelding. Heel belangrijk. Daar zijn een hoop mensen op gestrand tijdens het schrijven van hun masterpiece op het HBO. Leer van hun fouten!

Italianen bedachten ook geen spaghetti

Natuurlijk begrijp ik dat een goed recept goud waard is. En je natuurlijk niet zomaar jouw geheim voor, bijvoorbeeld, pannenkoeken (een scheutje oude koffie in het beslag) gepresenteerd wil zien als het geheim van iemand anders online. Maar een doodsbedreiging? Kom op zeg! Kan het even iets minder? Even Sonja Bakkeren met je ego vriend. Kijk naar spaghetti. Dat hebben de Italianen ook niet zelf bedacht. Ooit heeft er een Italiaan een tussenjaar genomen en het idee van eiernoedels afgekeken. En toen Herman den Blijker zijn freps ging maken voor de HAK-reclame, kwam er ook geen woedende Mexicaanse menigte met fakkels op hem af. Laten we dit gewoon als beschaafde voedselfanaten afhandelen: een recept voor een recept.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sonja Bakkeren met je ego
Sluiten