Ere wie ere toekomt

Nikola Edelsztejn 18 feb 2021 / 12:30 uur

Op 23 januari raakte het land in rep en roer: de bewegingsvrijheid tussen 21.00 en 4.30 uur werd beperkt. We mochten niet meer naar buiten.

En eigenlijk niemand wist waarom deze maatregel werd ingevoerd.

Menselijke aard

Als het kabinet destijds had gekeken naar de situatie in Italië en Frankrijk van voor en ná de invoering van de avondklok in die landen, had ze kunnen zien aankomen dat er geen daling van besmettingscijfers voorspeld zou kunnen worden. Dit had te maken met het feit dat er geen spreiding in de openbare ruimte meer zou plaatsvinden.

Dat zit zo: de mens heeft van nature een drang om de grenzen van de wet op te zoeken; hoe ver kunnen we gaan? Door deze drang zagen we al vrij snel dat het in de middagen gedurende de avondklokperiode een stuk drukker op straat werd. Rijen voor de koffietentjes, drukke supermarkten en vanaf 20.00 uur was het OV in de grote steden doorgaans vol. Men voelde een drang om zo veel mogelijk te doen ‘zolang dat nog kon’ en ik meen dat dat er zeker voor zorgde dat de besmettingscijfers niet bijzonder omlaag gingen. 

Verzet

Dat Viruswaarheid zich al sinds het begin verzet tegen welke maatregel dan ook, was al vrij snel duidelijk. En hoewel er veel complotten verwerkt zaten in hun standpunten, moet gezegd worden dat ze wat betreft de avondklok gelijk hadden: het zou een zinloze maatregel zijn.

Hierin werden ze bijgestaan door FvD-politicus Wybren van Haga, die later Thierry Baudet volledig in dit cirkeltje opnam. Forum werd door het gros van de bevolking uitgelachen voor hun oppositie tegen alle COVID-maatregelen, maar je merkte al snel dat ook veel niet-FvD’ers zich tegen de avondklok keerden. 

Het funest van de term ‘wappie’

Veel hoogopgeleiden waren net zo tegen de maatregelen als laagopgeleiden. Sterker nog, het waren in het begin vooral studenten die de wet overtraden en rustig doorgingen met feestjes.  Ook ik merkte in gesprekken met studenten dat het overgrote merendeel zich niet kon vinden in de avondklok en dat men al vrij snel doorhad dat dit een wanhoopsmaatregel van de overheid was. 

Maar waarom kwamen ze dan niet in verzet? Schaamte. Men wilde zich koste wat het kost niet associëren met de ‘wappies’. Men was liever volgzaam, ook al keerde je je tegen de maatregelen, dan dat men in verband werd gebracht met mensen die denken dat tandpasta een controlesysteem van de Nieuwe Wereldorde is. 

Maar laten we voor één keer over het hart strijken: de zogenoemde ‘wappies’ van Viruswaarheid hebben een zaak van de overheid gewonnen op één van de meest controversiële wetten die ooit in dit land is ingevoerd. Ere wie ere toekomt: dat hebben ze erg goed gedaan en ook namens de niet-wappies wil ik een bedankje uitspreken naar de mensen die zich op fatsoenlijke, vredige wijze tegen de avondklok keerden.

Want eerlijk is eerlijk: niemand was het hiermee eens.

Reageer op artikel:
Ere wie ere toekomt
Sluiten