Framing BritNiehe Spears

Cale columns 18 feb 2021 / 09:30 uur

Dat vraag ik u af. Wat je ervan vindt dat Ivo Niehe nu wereldnieuws is? En dat op dit moment juist niet wil en toen hij er wel naarstig naar op zoek was, het juist niet kreeg.

Dat is ironie die zelfs een der grootste ironici Nietzsche nog niet zag aankomen. Al zou Ivo de naam Nietzsche graag willen inwisselen voor Niehe. En waarschijnlijk ook wel vindt dat dat gewoon gedaan zou moeten worden, want zijn ego is eigenlijk te groot voor slechts 1 lichaam en naam.

Wie, huh? Niehe. De man van de TV-show, die Alannis Morissette al eens fijntjes wees op de foutjes die ze in het nummer Ironic maakte tussen de begrippen ironie, cynisme en sarcasme. Ironie, sarcasme en cynisme zijn inderdaad voorbeelden van spot. Maar waar ironie mild is, is sarcasme bijtend en cynisme een afwijzing, voortvloeiend uit ongeloof in de oprechtheid of goede bedoelingen van mensen. Op een bittere, soms zelfs wrede toon.

Geobsedeerd

Ivo Niehe is een bekwaam programmamaker, die echter in zijn TV-show de helft van de tijd zichzelf in beeld laat zijn. Daarnaast lijkt hij geobsedeerd door gasten die hun kunst of kunstje doen en daar wereldfaam mee bereiken. Hij werkt daar minstens zo hard voor, is minstens zo ijdel, leerde twaalf talen uit zijn hoofd, leeft zich in zijn gasten in en converseert moeiteloos in hun moerstaal. En wordt een BN-er, Bekende Niehe, eerst in het Gooi maar vervolgens wereldberoemd in heel Nederland. En België. Maar dat Ivo nie weet door te stoten naar wereldfaam, lijkt een frustratie die nauwelijks te verteren is.

Daar is dus nu dan toch gerechtigheid. Althans, Ivo is een hit in de documentaire Framing Britney Spears. Maar nu het ironische feit dat het nu niet meer hoeft en al helemaal niet op deze manier. Want waar Niehe zijn supersterren in de show op een voetstuk plaatste en uiterst behoedzaam zijn vragen stelde, was hij die nederigheid in 1999 helemaal kwijt bij Britney Spears. Logisch, het was een meisje van 17, met een wereldhit weliswaar maar pril en allerminst zeker hoe blijvend het zou zijn. Dus waarom sluipenderwijs haar proberen te overvallen?

Borstvergroting

Was zijn vraag over haar standpunt ten aanzien van farmaceutische- en plastische ingrepen al wat raar, het werd nog gekker toen hij haar ook nog eens naar haar veronderstelde borstvergroting vroeg. Het is al ongemakkelijk om dat te vragen aan een zangeres want het zegt niets over The Voice. Maar een volwassen kerel die dat aan een minderjarige vraagt, kan verwachten dat dat jaren later terugkomt. Zoveel gebrek aan empathiehe in de nietzscheontziende strijd naar faam.

En dan is het moment daar dat hij, die altijd wereldberoemd wilde worden maar dat niet werd, nu dan toch de BBC, ABC, Fox, talkshows en Boulevardpers haalt, na bijna 40 jaar TV-show. En het nu weer niet wil. Is dat het lot van Ivo? Nee, dat is Iro Niehe.

Reageer op artikel:
Framing BritNiehe Spears
Sluiten