De ondergang van een supermacht door domheid

Daan Rieborn 20 jan 2021

Iedereen zal het wel gehoord hebben. De Verenigde Staten zijn een grote puinhoop nadat het land in het hart van de democratie zijn aangevallen door de eigen bevolking.

Woensdag 6 januari is het Amerikaanse Capitool bestormd. Dit gebeurde nadat Trumpsupporters, vurig opgefokt door hun leider, na een bijeenkomst bij het Witte Huis naar het Capitool zijn gemarcheerd. Trump was de belangrijkste spreker op deze bijeenkomst. Hij moedigde alle aanwezige supporters aan om Pensylvania Avenue in Washington D.C., hieraan grenst aan de ene kant het Witte huis en aan de andere kant het Capitool, af te lopen. Om vervolgens bij het Capitool te demonstreren tegen de vermeende verkiezingsfraude die Trump al maanden probeert door te drukken door middel van allerlei rechtszaken en procedures. Die leveren elke keer hetzelfde op: er is geen sprake van fraude.

Fabeltjesfuik

Toch geloven de Trumpsupporters alles wat hun leider hun verkoopt. Deze veelal lager opgeleide mensen zitten in hun eigen realiteit. Dit wordt vooral veroorzaakt door hun erg slechte algemene kennis en het niet kijken van het nieuws. Ook zitten deze mensen, doordat ze hun informatie over wat er in de wereld gebeurt van social media halen, in een fabeltjesfuik. Hun sociale media wordt namelijk helemaal overspoeld door pro-Trumpberichten omdat de algoritmes van grote bedrijven zoals Facebook en Twitter zo gemaakt zijn dat de kijker te zien krijgt wat hij wil zien.

Trumpsupporters zullen dus alleen maar dingen te zien krijgen die goeds spreken over Trump. Ze zullen ook vooral berichten tegenkomen waarin het gelijk van Trump wordt vermeld. Ze zakken hierdoor steeds verder zakken in die fabeltjesfuik, totdat ze in hun eigen realiteit zitten. Als dit is gebeurd zal nepnieuws ook heel snel voor echt worden aangezien. Al deze laagopgeleide, vaak van het platteland afkomstige mensen in deze fabeltjesfuik, kunnen leiden tot het soort taferelen dat je in de VS hebt kunnen zien. Daarom zou het aandeel van de Tech-giganten in de eerste aanval van het Capitool sinds de oorlog van 1812 serieus onderzocht moeten worden. Er moet beveiliging in de algoritmes gebouwd worden om zoiets nooit meer te laten gebeuren.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.