Lockdown

Olivia Koopmans 20 jan 2021

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown. Een lockdown moet de verdere verspreiding van covid-19 voorkomen en het aantal besmettingen verminderen.

Dit is nodig om het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care zo laag mogelijk te houden, want daar is een te kort aan apparatuur en mensen. Dit is een opvallende keuze, want deze lockdown had al enig effect. Maar waarom heeft de overheid de lockdown dan verlengd?

De resultaten van de eerste lockdown, die in de week voor de kerstvakantie begon, vielen volgens de overheid erg tegen. Het aantal besmettingen daalden te weinig en stegen zelfs iets in de week na de vakantie. Dit kwam doordat veel mensen tegen de verwachtingen in, toch massaal kerst en oud en nieuw zijn gaan vieren. Je zou verwachten, omdat we al sinds begin maart van vorig jaar te maken hebben met dit rotvirus, dat mensen zich nu wel aan regels gaan houden, zodat ze snel weer het normale leven kunnen oppakken. Maar nee, mensen willen te graag hun familieleden en vrienden zien en zijn hiervoor bereid hun eigen gezondheid of de gezondheid van een ander op te offeren. Corona? Daar doen we niet aan! Ik begrijp het wel, maar ik vind dat deze mensen ook eens aan de zieke en zwakkere mensen moeten denken.

Waarheid zonder waarheid

Daarnaast heb je ook nog de actiegroep Viruswaarheid, die het ironisch genoeg nooit over de waarheid heeft. Mensen van deze actiegroep menen dat het virus even gevaarlijk is als de griep, terwijl experts het tegendeel al bewezen hebben. Om die reden houden ze zich niet aan de coronamaatregelen. Veel mensen houden zich dus niet aan de lockdown en daarom koos de overheid ervoor deze te verlengen.

Ook is er een nieuwe coronavariant opgedoken. Deze variant is besmettelijker en verspreidt zich dus sneller. Om die reden heeft de overheid niet alleen de lockdown verlengd, maar ook zwaardere maatregelen ingesteld.

Kortom, het gaat totaal niet de goede kant op. Het is nu dus juist noodzakelijk ons aan de anderhalve meter te houden en onze contacten zoveel mogelijk te beperken, zodat de verdere verspreiding van covid-19 voorkomen wordt en het aantal besmettingen daalt. Als we dit volhouden, hoeven we nooit meer een lockdown mee te maken en kunnen we in de zomer weer gewoon lekker op vakantie gaan. Dat klinkt als een goed plan!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.