Hebben opa’s en oma’s dan toch gelijk?

Fréderique Bodaan 20 jan 2021

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Dit is een standaardzin die steeds meer van toepassing is op onze samenleving, met name bij de jeugd.

Niet alleen ik, als jongere, merk hier iets van, maar ook ouderen. Ouderen hadden over ons jongeren altijd al veel te zeuren, vooral je eigen opa en oma. Ik weet zeker dat bijna iedereen de zin ‘jullie jongeren denken ook alleen maar aan jullie zelf!’ wel eens naar het hoofd gesmeten heeft gekregen. De meesten van ons lieten het dan maar van zich afglijden, maar zijn we eigenlijk wel eens echt stil gaan staan bij deze uitspraak?

De weg een beetje kwijt

Het is vrij duidelijk dat vooral ouderen lijden aan mentale problemen in deze coronaciris. Eenzaamheid en depressies, maar ook ontzettend verkeerde Facebookposts, irritante berichtjes of FaceTime belletjes, zijn dingen die nu alleen maar erger worden. Ouderen raken de weg een beetje kwijt, net als het contact met vrienden en familie.

Superfijn als je opa of oma dan een hobby heeft, net als opa Anton uit Breda. Opa Anton bouwde een gigantisch reuzenrad van K’NEX, waar hij natuurlijk enorm trots op was. Toen hij zag dat zijn reuzenrad gestolen was, brak zijn hart en daarmee het hart van veel jongeren uit Nederland. Hierdoor is er een crowdfunding opgezet om opa Anton erbovenop te helpen, samen met een nieuw reuzenrad van K’NEX. Opa Anton was natuurlijk dolgelukkig en traantjes rolden over zijn wangen toen hij het nieuwe reuzenrad zag staan.

Jongeren hielpen mee

Dit geld voor een nieuw reuzenrad werd vooral door jongeren bij elkaar geraapt, via bijvoorbeeld Instagram. Overal zag ik linkjes naar de crowdfuning bij vrienden en vriendinnen verschijnen, maar het werd ook een gespreksonderwerp onder de jeugd.

Jongeren denken nu natuurlijk vooral aan zichzelf, aan hun studie en aan hun toekomst, maar dat laat niet weg dat er veel jongeren zijn die empathie tonen voor ouderen. Misschien moeten we alsnog wat meer doen voor onze eigen opa en oma, om ze zo een beetje te helpen. We hebben uiteindelijk dan toch ook de blijdschap bij opa Anton gezien, die we onze eigen familie ook toewensen. Zo krijg jij, als jongere, misschien ook minder gezeik over je toenemende egoïsme en zit er ook wat voor jou in!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.