Mondkapjes

Berry Black 8 okt 2020

In de jaren ’80 werden er veel films gemaakt over ninja’s, de middeleeuwse Japanse sluipmoordenaars die zich onherkenbaar maakten door het dragen van een kap over de neus en mond. Later zag je hoe belachelijk die films eigenlijk waren: daarin werden mensen in het hedendaagse Amerika ineens aangevallen door ninja’s.

Tot in 2020 bleek dat die films toch niet zo vergezocht waren. Ineens lopen er overal gemaskerde strijders rond: het mondkapje is gemeengoed geworden. De 7-jarige ik uit de jaren ’80 had het geweldig gevonden om eindelijk eens verkleed als stoere ninja buiten te kunnen lopen zonder raar aangekeken te worden. Hoewel, stoer? Mijn mondkap was een omgeknoopt Baby Born-dekentje uit de poppenwagen van mijn zusje en mijn zwaard was van gifgroen plastic.

Modecultuur

Het is fascinerend om te zien hoe snel mondkapjes onderdeel worden van de modecultuur. Zo zijn er al mondkapjes van dure kledingmerken, zodat je kan laten zien hoe superieur en rijk je bent. (Alleen niet superieur en rijk genoeg om zelf een auto te kopen kennelijk, waardoor je een mondkapje nodig hebt voor in het openbaar vervoer).

Ook is al uitgevonden hoe je een mondkapje asociaal kunt dragen. Je draagt hem dan over je mond, maar niet over je neus. Dat is net zoiets als voorrang verlenen door je auto halverwege op een kruispunt te zetten: niemand heeft er iets aan.

Bungelen onder de kin

Net als bij een zonnebril kan je een mondkapje ook nonchalant bij je dragen als je deze even niet nodig hebt. Bij een zonnebril doe je dat door deze bovenop je hoofd te zetten. Dat kan met een mondkapje ook, maar dan trek je je oren erg ver omhoog, waardoor je er uit gaat zien als iemand uit Harry Potter. In plaats daarvan laat je hem aan je oren onder je kin te laten bungelen. Dat moet je alleen niet doen als je hem al gebruikt hebt, omdat eventuele gevangen virusdeeltjes dan alsnog weten te ontsnappen (de gluiperds). Wel is dit de beste manier om te laten zien dat je eigenlijk te stoer bent voor een mondkapje, maar goed bent voorbereid als je per ongeluk een bus of verpleegafdeling mocht binnenstappen.

Er zijn mensen die tegen het dragen van mondkapjes zijn. Die vinden corona maar een hoax. Dat lijkt mij nog onwaarschijnlijker dan de slechtste ninja-film uit de jaren ‘80.