Mondkapjesopruimplicht

Daan Sindelka 8 okt 2020

Moeten we ze nu wel of niet dragen? En moet het dan wel of niet verplicht zijn? De mondkapjes, er is al genoeg over gesproken en geschreven.

Ook nu het mondmasker allengs prominenter opduikt op publieke plaatsen, blijft de samenleving verdeeld over het al dan niet moeten invoeren van een zogeheten mondkapjesplicht. Zelfs virologen, RIVM-prominenten (lees: Jaap van Dissel), politici en artsen – toch onze bakens in de storm – zijn het nog altijd met elkaar oneens. Een solide draagvlak wordt zo maar moeizaam gecreëerd. ‘Een dringend advies tot het dragen van’, zo luidt nu de boodschap.

Mondkapjesafval

Dringend advies of plicht; het mondkapjesverbruik is de afgelopen periode hoe dan ook gigantisch gestegen. Navenant het mondkapjesafval. En dat probleem blijft nagenoeg onbenoemd.

Wie door het land trekt en zijn ogen eens goed de kost geeft, ziet de wegwerpmondkapjes meer dan eens liggen. Op straat, in grachten, langs wegen, in slootjes, naast winkels. De abri lijkt favoriet. Rond het gemiddelde bus- of tramhokje lijkt de grond te zijn geplaveid met mondmaskers.

Klaarblijkelijk gaat de opluchting van het weer mogen afdoen van het voor sommigen benauwende masker gepaard met een acute vergeetachtigheid. We plachten toch al sinds mensenheugenis ons afval te deponeren in de daarvoor bedoelde afvalbakken? Klimaatprobleem? Wat zegt u?

Onvrede, onwetendheid?

Hoe komt dat toch? Kan onze kwetsbare neocortex maar één crisis tegelijk aan? Flikkeren we de mondkapjes maar en masse van ons af om zo onze onvrede duidelijk te maken? Is het een statement naar de overheid, corona, Ab Osterhaus, de hele wereld? Of ligt het eenvoudiger en weten we simpelweg niet bij welk type afval het mondkapje thuishoort? Lijkt me onwaarschijnlijk, maar om dat probleem alvast te tackelen: restafval!

Afijn, laten we de maskertjes toch gewoon allemaal netjes in een prullenbak gooien. En nee, die staan niet altijd overal, en soms zijn ze inderdaad irritant vol. Maar is het dan echt zo erg om dat ding even mee te nemen naar huis en het daar weg te gooien? Wordt de wereld heus niet slechter van, me dunkt.

Die mondkapjesplicht, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat er zo snel mogelijk moet worden nagedacht over een mondkapjesopruimplicht!