Ferd Grapperhaus – klasse, justitie!

Han Maas 4 sep 2020 / 10:15 uur

Diep door het stof ging Ferd Grapperhaus. Stof dat hij zelf heeft doen opwaaien. Het had niet veel gescheeld of hij had bij Fred Teeven in de bus kunnen stappen. Zijn dienstauto onder het stof achterlatend op het Binnenhof.

Fred had hem kunnen informeren hoe je het beste bewijsmateriaal kunt verdonkeremanen, hoewel zijn specialiteit bonnetjes is en foto’s wat minder. En aan wijsheid achteraf heb je niets. Maar als ex-werknemer bij het ministerie van Justitie weet Fred wel wat het is om door het stof te kruipen. Fred had Ferd aan een baantje kunnen helpen, als buschauffeur bijvoorbeeld. Of als parkwachter na een cursus fietsen.

Geloofwaardig, daar gaat het om. En dat ben je bij voorbaat al niet als je je schoonmoeder omhelst. Gepaste afstand is daarbij van nature ingegeven. Wat dat betreft is Amerika-correspondent Michiel Vos slimmer. Ik zie hem niet gauw schoonmoeder en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi knuffelen, hooguit huichelachtig met Thanksgiving Day – zoals Amerikanen zijn – als de gordijnen dicht zijn.

‘Hadden we het maar met z’n tweeën gedaan,’ zegt Ferd tot tranen toe geroerd – je moet er niet aan denken met je schoonmoeder erbij. Had in ieder geval de gordijnen dichtgedaan.

Geloofwaardig, het is nu juist voor velen de vraag of die anderhalvemeterregel dat wel is. Al dan niet opzettelijk die regel overtredend, het heeft een fikse bekeuring en een aantekening op een strafblad tot gevolg. Als dank dat Ferd mag blijven, zal hij deze maatregel nog eens tegen het licht houden. Klasse, justitie! Nu kan het wel.

Blijft over de kwestie Alex en Max. Of Alex zijn schoonmoeder heeft omhelsd is niet bekend. Ik denk het niet. Zijn schoonvader is ook jarenlang uit beeld gebleven, en het vliegtuig nemen om hem in Argentinië te bezoeken was toch een te groot risico, zo boven zee…

Foto’s mogen alleen op bepaalde momenten worden genomen. Lekker spontaan: de prinsesjes op fietsen aan het begin van het schooljaar, een paar vakantiekiekjes, daar blijft het bij. Dat Alex en Max te dicht bij een restauranthouder stonden, daar hebben ze al sorry voor gezegd. Ze kunnen niet eens zoals Ferd door het stof gaan, want dat wordt op kosten van de belastingbetaler ruimschoots uit hun huis gezogen. En Rutte zal ze zoals altijd in de Kamer verdedigen, de retoriek van Wilders ten spijt.

Reageer op artikel:
Ferd Grapperhaus – klasse, justitie!
Sluiten