Het andere Oranje

Joop van der Laan 7 sep 2020 / 11:00 uur

Ze zijn er weer, de voetbaldeskundigen van de koude grond. In alle hectiek rondom Oranje met het vertrek van Ronald Koeman willen ze allemaal wel iets zeggen over zijn opvolger. Het doet vermoeden dat het landsbelang in het geding is.

Zelfs pensionado Louis van Gaal wordt weer op het schild gehesen. Iedereen grabbelt mee in de ton waar alle mogelijke coaches figuurlijk in gekieperd worden. De ene heeft een krasje, de ander te licht bevonden en teruggegooid. We weten het allemaal zό goed want we leven opnieuw op moed, tussen alle coronatesten door.

Het lijkt mijn eigen ervaring te doen verbleken. Ik was aanwezig bij een bijzondere interland. Met een bondscoach die veel indruk heeft gemaakt in de schaduw van het grote Oranje.

Voorbereiding

Het andere Oranje speelt tegen Duitsland als voorbereiding op het wereldkampioenschap. Het Wilhelmus komt niet uit duizend kelen want er is slechts een handjevol toeschouwers aanwezig. Het nationaal ID-elftal staat aan de aftrap. Dat is een afkorting voor Intellectual Disability.

Het zijn geen spelers die een handicap hebben in de bewegingsmogelijkheden. Het gaat hier om jongens met een IQ van 75 of lager, tieners die afkomstig zijn van speciale scholen en in de maatschappij dreigen te verdrinken. Deze jongens doen op het veld wat ze in de maatschappij niet kunnen: uitblinken. Maar voetbaltalent hebben ze.

Op karwei

Het bijwonen van de wedstrijdbespreking is een openbaring. De complete selectie zit op elkaar gepakt in een te krappe bestuurskamer en luistert aandachtig naar de coach. Die heeft geen whiteboard nodig met ingewikkelde looplijnen. Hij zet een gereedschapskist op tafel en benoemt zich tot de timmerman van die middag, die het niet alleen kan klaren.

De coach legt een geweldig gevoel in zijn woorden en schetst het voetbalkarwei dat vanmiddag uitgevoerd moet worden. „Een timmerman kan niet met alle gereedschap tegelijk werken, hij moet dus kiezen.” Simpel en visueel uitgelegd. Aan het slot hebben ze goed begrepen dat ze niet met 16 man tegelijk in het veld zullen staan en dat er spelers op de reservebank plaats moeten nemen.

De wedstrijd

Tijdens de wedstrijd doemt een karakteristieke rechtsback plotseling voor mij op, in een Duits shirt. Ik kan net op tijd opzij springen. Met een enorme sliding tracht hij zijn Oranje-tegenstander te torpederen. Schwalbes met een dikke voldoende voor originaliteit sieren de wedstrijd. De mannen gaan er vol tegen aan, zonder aanzien des persoons.

Voor een enkele aanvaller is rechtdoor de enige weg naar het doel. Hij loopt zich het schompes, rent achter werkelijk iedere bal. Tactische verhalen zijn niet aan hem besteed. Zijn noeste arbeid moet hij bekopen met stevige kramp in beide kuiten. De coach kan ander materiaal inzetten, want de bodem van de gereedschapskist is nog niet in zicht.

Een andere troef mag zich melden. Deze verse middenvelder is niet zeker van zijn deelname aan het WK want hij moet nog iets bewijzen. Zijn makke is namelijk dat hij het veld uit loopt als de zon zich wat langer dan een half uur laat zien. Daarom gaat hij nu voor zijn laatste kans … onder een stralend zonnige hemel. Deze keer blijft hij wel doorgaan en mag hij alsnog mee naar het WK.

Wie het weet…

Het Nederlands ID-elftal pakte inmiddels al vier Europese titels en werd twee keer vicewereldkampioen. Dat zullen de 17 miljoen voetbalexperts rond het grote Oranje niet allemaal weten. De ambassadeurs van het ID-voetbal hebben geprobeerd een plekje op de politieke agenda te krijgen.

Maar het is de laatste jaren erg stil geworden rond dit andere Oranje. Geen mediaspektakel rond een bondscoach. Waar zijn ze gebleven?
Wie het weet mag het zeggen…

Reageer op artikel:
Het andere Oranje
Sluiten