Intelligente corona-strategie?

Connie Jimenez 18 mei 2020 / 11:20 uur

De exit strategie is in gang gezet. De burger wordt gevraagd zich verstandig te gedragen. Toch kunnen mensen zelf veel meer doen dan vooral thuisblijven, handen wassen en afstand houden. Door hun lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen en daarmee het afweersysteem wapenen en helpen voorkomen dat er een “tweede piek” komt. De overheid kan hierbij veel beter helpen.

 Nederland claimt een intelligente strategie te volgen uit de lockdown: via de anderhalve meter samenleving ‘terug naar normaal’ – ooit. Ondertussen is alle hoop gevestigd op de ontwikkeling van een vaccin. Maar niemand weet hoe lang dat gaat duren. Is dit de juiste aanpak voor het Corona-probleem?

De huidige aanpak is erop gericht te voorkomen dat we met het virus in aanraking komen. Maar is het juist nu niet dé gelegenheid om de Nederlanders te laten weten dat ze beschikken over een immuunsysteem dat ze naast minder stress, goed slapen, beweging óók kunnen stimuleren met goede voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen? Zoals nu met vitamine D na een periode van een half jaar zonder een zon die voldoende kracht heeft om zelf via de huid voldoende van deze vitamine aan te maken?

Wetenschappers verwachten dat dit ook niet de laatste pandemie zal zijn.

Begint alles dan weer opnieuw?

Een echte intelligente strategie werkt op vele fronten tegelijk en richt zich ook op het verhogen van de weerstand. Hiertoe is focus op de preventieve werking van voeding en vitamines heel kansrijk, voor de kortere en langere termijn. Immers voeding levert voor het lichaam én immuunsysteem de bouwstenen.

Mensen kunnen zelf veel doen! En daar moet de overheid ze bij helpen. En dat is nodig ook. Onderzoek van het RIVM laat zien dat de meerderheid van de Nederlanders niet genoeg groente (5/6) en fruit (7/8) eet en dus (ernstige) tekorten in weerstand verhogende voedingsstoffen oploopt. Verder kan de individuele behoefte ook hoger zijn dan de ADH, afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, lichaamsgewicht, genetische factoren en leefstijl (bv roken, alcoholgebruik, medicijngebruik). Dit is een ongewenste, gevaarlijke situatie.

Een overheidscampagne is dus nodig om de mensen bewust te maken en te informeren dat ze een actieve rol kunnen spelen in de beteugeling van de crisis. Bovendien is een welkome ‘bijvangst’ dat dergelijke maatregelen ook de algemene gezondheid bevorderen en zo overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Wat weer een positieve uitwerking heeft op de ernst van ‘Corona-ziekten’. Immers wat we nu geleerd hebben, is dat gezonde mensen met gezonde weerstand weinig last hebben van het virus.

Laat ‘Corona’ onze wake-up call zijn voor het belang van preventie, óók voor de overheid. Een campagne “weerstand verhogende voeding” zou hierbij helpen.

Reageer op artikel:
Intelligente corona-strategie?
Sluiten