Tijdelijk Abnormaal

Stefan Warink 18 mei 2020 / 11:17 uur
Hans Brug, RIVM-directeur zegt in het tv-programma Buitenhof: „Het coronavirus gaat nog lange tijd en mogelijk zeer lange tijd duren. Het moet meer gewoontegedrag worden.” Dat het virus hier is en ook niet meer weg gaat is inmiddels wel duidelijk geworden. Dat we moeten leren leven met het virus, daar kunnen we niet om heen.
 
Natuurlijk heeft het virus ons ook veel goeds gebracht; de waardering voor de zorg is terug, even stond iedereen weer voor elkaar klaar, het milieu kreeg kort een adempauze en in het land dat onderaan bungelde met handen wassen is nu de handgel niet aan te slepen. Maar om de nieuwe 1,5-metersamenleving normaal te gaan vinden, dat nooit.
 
‘Het nieuwe normaal’, overal wordt de term tegenwoordig gebruikt. Maar een 1,5-metersamenleving is niet normaal en zal het ook nooit zijn. Niet voor mij. Iemand geen schouderklopje geven als blijk van waardering, geen schouder bieden om op te huilen, geen knuffel omdat je elkaar gemist hebt, niet elkaar vriendelijk kunnen toelachen vanwege een bedekkend mondkapje, geen grote feesten en festivals, toenemende eenzaamheid onder ouderen en jongeren en de lijst is nog veel langer; volgens het ‘nieuwe normaal’ allemaal normaal.
Laten we één ding afspreken. De 1,5-metersamenleving is niet normaal en zal nooit normaal zijn. Laten we er niet aan wennen, de 1,5-metersamenleving is hooguit het tijdelijke abnormaal.
Reageer op artikel:
Tijdelijk Abnormaal
Sluiten