Virus

Renze Borkent 13 feb 2020 / 13:33 uur

Het lijkt wel een virus dat zich verspreidt. Bij elk nieuwbericht is het tegenwoordig corovoor en corona. Zullen we anders gewoon met z’n allen, wereldwijd, een maand binnen blijven? Het is toch snotweer. Ja maar de economie, zeg je. Ja maar de levens, zeg ik. Waarmee ik de doden bedoel.
Een maand lang binnen blijven, iedereen. Natuurmensen, nudisten en boswachters zullen het er het moeilijkst mee hebben. Maar het bos moet dan maar een maandje extra wachten, en voor nudisten is het binnen momenteel beter dan buiten, zou ik denken. Op 1 maart beginnen we. Voor die tijd sla je nog even flink in (ga op tijd naar de winkel!) en vervolgens vergrendel je voor- en achterdeur. Een maand lang kruip je niet uit je schulp. Iedereen is de mol dit jaar. De eerste week eet je verse groente met biefstuk en gekruide krieltjes, je geniet van de behaaglijke binnentemperatuur, je doet desgewenst je onesie aan of uit, je koestert de windstilte, de lege agenda en je leest nog eens een boek. De tweede week eet je iets minder verse groente en diepvriespizza, je probeert een ander boek en je merkt dat er weinig op TV is (o ja, tuurlijk, besef je, die mensen zitten ook thuis!). De derde en vierde week leef je van blikgroente, beschuit en ham van Smac, je snakt naar frisse lucht en de wind door je haren. Je merkt dat het gevoel van vakantie-in-eigen-huis toch een beetje erg weg is. In het begin van de vijfde week laat je een duif los die vervolgens terugkomt met het verlossende bericht: je mag weer naar buiten.
En dan gebeurt het: je doet de voordeur open, je kijkt de straat in, eerst voorzichtig nog, je ogen moeten wennen aan het zonlicht. Je loopt een stukje het park in, je bent een van de eersten die zich hier waagt. Je kijkt naar links, naar rechts, je hoort de wind suizen in de boomtoppen en een volle snotdruppel hangt aan je neus. Je vingers tintelen, je ademt diep in en je beseft opeens: wow, dat ik buiten kan wandelen, dat ik morgen naar mijn werk mag, dat ik weer verse groente kan eten, dat ik kan sporten en bewegen, dat het voorjaar begint, dat ik, kortom, leef!
Iemand een beter idee?

Reageer op artikel:
Virus
Sluiten