Voor jou

Oscar van Schijndel 13 feb 2020 / 07:28 uur

14 februari. Wellicht vind je het spannend. Wat zal mijn lief dit jaar voor me in petto hebben? Een diner in een sterrenrestaurant? Een weekendje Londen met de eurostar, nu eindelijk zonder overstappen? Toch niet verkeerd, naast de standaard bloemboeketten, knuffels, geursets, sieraden en wijnflessen. Misschien heb je zelfs het geluk iemand te hebben die jou ook (of juist) op de andere dagen van het jaar verrast. Zo ja, dan is deze voor jou.

14 februari. Wellicht doet het je niets. Omdat je net zoals ik klaar bent met die platte commercie. Omdat je ogen pijn doen van al dat rood. Omdat je zelf wilt kunnen bepalen wie jij wilt verrassen, wanneer, en op welke manier. Zo ja, dan is deze voor jou.

14 februari. Wellicht zie je er tegenop. Omdat je vreest dit jaar opnieuw de verrassingen van je collegae te moeten aanhoren, terwijl jij buiten de boot valt. Omdat je net zoals ik geen vaste partner hebt. Alweer een jaar fanatiek getinder en toch weer zonder lief die avond moeten netflixen. Zo ja, dan is deze voor jou.

Want of je nu wel of geen partner hebt: liefde en geluk is iets dat ook vanuit jezelf kan komen. Dat er voor jouw gevoel niemand is die jou lief of aardig vindt, wil immers niet zeggen dat jij niet iemand lief of aardig mag vinden. Een mens die door twee liefdevolle ouders op deze planeet is neergezet. Iemand die er ook mag zijn, met alle aardigheden, maar ook met alle onhebbelijkheden. Die dingen die we liever wegstoppen omdat we ons schamen die in het openbaar te tonen. Terwijl pijn, ellende en verdriet net zo bij het verschijnsel mens horen als liefde, genegenheid, geborgenheid en geluk. En het mooiste is, dat je voor die iemand niet de halve wereld hoeft af te reizen. Die iemand is dichterbij dan je denkt. Je hoeft er alleen maar voor naar de dichtstbijzijnde spiegel te lopen, erin te kijken en tegen die persoon te zeggen: “ik hou van jou, gewoon zoals je bent”.

Stop dus met denken dat jij op de veertiende van de tweede altijd overgeslagen wordt. Het leuke van verrassingen is namelijk dat je ze niet verwacht. Dit is er ook zo een. En vaak komen ze van mensen van wie je het niet verwacht. Bijvoorbeeld van deze amateurschrijver.

Deze column is namelijk voor jou. Ik wens jou een prettige dag toe. En dat er nog vele mogen volgen.

Reageer op artikel:
Voor jou
Sluiten