Ouderendiscriminatie bij autoverzekeringen

Sander de Vroome 15 jan 2020

Afgelopen zaterdag, 11 januari, was er een uitzending van het consumentenprogramma Kassa op televisie. In dit programma werd onder andere aandacht geschonken aan autoverzekeringen. De strekking was dat, ondanks het feit dat ouderen aanzienlijk minder schades veroorzaakten dan gemiddeld, er toch verzekeringen waren die de premies van deze ouderen met een aanzienlijk percentage verhoogden. Zogenaamd omdat het risico voor de verzekeringsmaatschappij voor deze bevolkingsgroep hoger werd.
De schrik sloeg mij om het hart, want hoorde ik daar ook niet de naam van mijn verzekering vallen: Centraal Beheer?
Een paar jaar geleden had ik de grens van 70 jaar gepasseerd en inderdaad was het mij opgevallen dat ik al een paar keer geconfronteerd was met een aanzienlijke premieverhoging, zogenaamd omdat de geclaimde schades het afgelopen jaar in belangrijke mate gestegen waren. Met geen woord werd toen gerept over leeftijdsgroepen. De verhoging van het aantal schademeldingen kon ook beslist niet aan mij liggen, want ik had in inmiddels al vele jaren de maximale no claimkorting. Inderdaad kon ik mij de tijd niet heugen dat ik ooit een schade met mijn auto had veroorzaakt.
Na het weekeinde dus snel gebeld naar Centraal Beheer.
‘Neen’, verzekerde de vriendelijke juffrouw mij aan de lijn. ‘Mijn verzekeringspremie was de laatste jaren niet verhoogd in verband met mijn leeftijd. Maar’, zo vervolgde zij, ‘ik kon wel aanspraak maken op een lagere premie onder nagenoeg dezelfde voorwaarden’.
Oh ja? vroeg ik, maar hoe zit het nu precies. Ben ik de afgelopen nu wel of niet in verband met mijn leeftijd geconfronteerd met premieverhogingen.
Deze vraag werd nogmaals ontkennend beantwoord, maar behendig vermeed zij er dieper op in te gaan.
Niet veel later bleek mijn verzekeringspremie, eigenlijk onder precies dezelfde voorwaarden, met een percentage van maar liefst ruim 30 procent te worden verlaagd. Dit zelfs met terugwerkende kracht van een paar maanden.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Centraal Beheer enorm geschrokken is van de aandacht die deze financiële goocheltru plotseling kreeg.
Iemand van het Verbond voor Verzekeraars, die in het programma de hogere premies tegen beter weten in en met een valse voorstelling van zaken verdedigde, moet zich de ogen uit het hoofd schamen. Hij meldde dat ouderen minder kilometers rijden en daarom meer schades per gereden kilometer maken. Wat een bedrog is dat zeg!
Zelfs als dit waar zou zijn, dan nog maken ouderen minder aanrijdingen.