Waarom noemt iedereen elkaar tegenwoordig vrouw?

Eva Voogt 15 jan 2020 / 10:20 uur

‘Mijn vrouw’ zie je steeds vaker terugkomen als onderschrift bij foto’s op Instagram. Dit is een logisch onderschrift wanneer de afgebeelde persoon daadwerkelijk jouw echtgenote is. Over het algemeen is dit echter niet het geval. Het zijn vriendinnen die ik elkaar op Instagram vrouw noemen. Soms wordt zelfs het woordje ‘mijn’ weggelaten en uitsluitend ‘vrouw’ als reactie geplaatst onder een foto. Inderdaad, degene op de foto is van het vrouwelijk geslacht en volwassen maar sinds wanneer is het een compliment om (anderen) daarop te wijzen?

Ik vroeg het me af nadat ik iemand op Instagram een ander zag bedanken met de tekst ‘danku vrouw’. Man wordt al een langere tijd gebruikt als persoonlijk voornaamwoord, denk aan: ‘Hee, hoe is het man?’. Dit wordt zelfs gebruikt bij het aanspreken van vrouwen. Ook vrouw wordt inmiddels als persoonlijk voornaamwoord gebruikt. Een enkele keer wordt vrouw al op dezelfde manier gebruikt, ‘Hee, hoe is het vrouw?’ maar het is nog niet even gangbaar. Bovendien wordt het zeker niet gebruikt bij het aanspreken van mannen. Ik geloof niet dat vrouwen elkaar vrouw noemen als ze elkaar niet kennen: na het ontvangen van een cappuccino bij een koffietent zeg je niet ‘bedankt vrouw’. Dan zal je heel raar aangekeken worden. Het gebruik van vrouw als persoonlijk voornaamwoord vindt dus voornamelijk plaats tussen kennissen van het vrouwelijk geslacht. Maar waarom?

Vrouw reageren onder een Instagram-foto is als het zeggen van: ‘wat zie je er goed uit en wat ben ik trots op het feit dat ik je ken’. Maar moet je degene echt kennen of kan je ook vrouw reageren op de foto van een beroemdheid? Mogelijk ben je trots op het feit dat diegene tot jouw geslacht behoort en zeg je met vrouw eigenlijk ‘wat zie je er goed uit en wat ben ik trots op het feit dat jij ook een vrouw bent’.

Reageer op artikel:
Waarom noemt iedereen elkaar tegenwoordig vrouw?
Sluiten