Vloggen

Ik wil beroemd en succesvol worden, dus dan lijkt de meest logische stap, anno 2019, vlogger worden. De inhoud is niet zo belangrijk, als het maar over mij gaat toch?

Veel bekende namen in vlogland zullen op deze manier hebben gedacht. Het is toch wel een laagdrempelige manier om veel bekendheid te vergaren – en als je dit ook nog eens een beetje slim aanpakt, zou je er zeker wel een goede boterham mee kunnen verdienen. Kijk maar eens naar Monica Geuze, Laura Ponticorvo en Selma Omari. Ze hebben tien tot honderdduizenden volgers die hen ook als voorbeeldfunctie zien. Er wordt in ieder geval wel slim gebruik gemaakt van deze invloed door hun naam te binden aan sponsors en het uitbrengen van sieraden, kleding of schoenen.

Laten we eens de band tussen de vlogger en volgers eens nader bekijken. Ik zou het haast willen bestempelen als een intieme liefdesrelatie, als ik afga op de inhoud van de comments. Deze variëren van openlijke liefdesbetuigingen tot het andere uiterste van vreselijke beledigingen. Soms worden er zelfs bedreigingen geuit en wordt een vlogger zelfs gestalkt.

Wat me ook opvalt, is dat de bemoeienis van volgers ook best ver gaat. Opmerkingen zoals ‘meid, wat is er met je lippen gebeurd, heb je ze opgespoten met botox?’ tot aan ‘waarom ga je om met die vriendin, ze spoort niet!’
De algemene verdediging voor deze bemoeienis is dan vaak ‘ja je hebt ervoor gekozen om je leven openbaar te maken, dus dan hoor je maar gewoon te weten dat dit erbij hoort.’
Oké, zou je dan zeggen, daar zit ergens wat in, maar tot hoever mag deze kritiek en bemoeienis gaan? Kunnen er geen grenzen worden gesteld? Moet je als vlogger dan alles pikken? Moet je het maar negeren of moet je erop ingaan?
Eén ding is zeker, je kan hier eindeloos over discussiëren.

Irritatie en bewondering worden bij me opgewekt, als ik naar een vlog kijk. Je kijkt eigenlijk naar iemand die niks bijzonders doet, behalve eindeloos kletst, maar dat vind ik dan ook wel weer knap, dat je op deze manier zoveel kijkers kan trekken, door gewoonweg al pratend je dagelijkse leven te filmen.

Bekendheid vergaren ligt binnen handbereik tegenwoordig. Het lijkt meer een kwestie van de stoute schoenen aantrekken, een camera aanschaffen en gewoon doen.

Reageer op artikel:
Vloggen
Sluiten