365 miljoen stukken plastic

Afgelopen week was heel Nederland in rep en roer. Honderden mensen zijn van heinde en verre met de auto en de boot naar de Waddeneilanden gekomen. En de lokale inwoners hebben de komende jaren weer genoeg spullen om met Koningsdag te verkopen. Ruim 270 containers waren van een containerschip gevallen met daarin een hoop plastic en wat mooie veroveringen voor de jutters.

Helaas is de hoeveelheid plastic die vanaf het bootje is afgevallen maar een fractie van de hoeveelheid plastic die jaarlijks vanuit Nederland de zee in komt. 99% van de tijd kraait er geen haan naar de troep, behalve als er een haan een keer in stikt in de ballon van meneer Dijkhoff.

Jaarlijks komen er miljarden stukken en extreem kleine stukjes vanuit bijvoorbeeld uw tandpasta in de zee terecht. De stukken plastic delen op in microplastics waarmee u uiteindelijk uw keel verzorgt samen met een beetje honing.

Gelukkig is er iets te doen aan de enorme hoeveelheid plastic die jaarlijks vanuit het land de zee uitkomt. Hoe dan? Ruim één stuk per dag van de straat op. Wanneer alle 1 miljoen lezers van de metro dat doen, ruimen we samen jaarlijks 365 miljoen stukken plastic op. Dat is toch bizar!

Reageer op artikel:
365 miljoen stukken plastic
Sluiten