De mol

Derek Hogeweg 10 jan 2019 / 15:09 uur

Robèrt van Beckhoven is de mol. Kan niet anders. Alles wijst in zijn richting. Om de mol te ontmaskeren moet je buiten de kaders denken. Wat er in Heel Holland Bakt gebeurt, is dus minstens zo belangrijk. Nou, dan weet je het wel.

Dit seizoen zit er een mol in Heel Holland Bakt. Ene Maroeska. Heeft meer bakervaring dan alle Van de Valk-keukens bij elkaar. Heeft drie keer op rij gewonnen. Toeval? Natuurlijk niet. Deze mol wordt gedoogd. Door die andere mol: Robèrt. De andere deelnemers zouden Maroeska het liefst in de oven stoppen. Ze vinden het oneerlijk. Alsof je een Keniaanse marathonloper laat starten tussen amateurs met bierbuiken. Dat idee.

Is de jury dan blind? Ja. Zeker. Robèrt is blind. Een mol is blind. De zoveelste aanwijzing. Ik zou zeggen: hou de baksels de komende tijd goed in de gaten. Gaan ongetwijfeld aanwijzingen komen. Een taart in de vorm van een molshoop. Of een grote "M" van bladerdeeg. De "M" van Maroeska, de "M" van mol. Niet schrikken als er binnenkort een oven ontploft op de set van Heel Holland Bakt. Het is de mol. Saboteren is zijn passie. Zolang men er niet doorheen prikt, kan alles.

Als ik het postuur van Robèrt moet omschrijven kom ik uit bij de term "mollig". Toeval? Nee. Uiteraard niet. Is over nagedacht. ,,Je weet nooit wanneer het spel stopt”, zou Rik van de Westelaken zeggen. Het houdt niet op. Niet vanzelf. Dat Maroeska dit seizoen van Heel Holland Bakt wint, staat vast. De concurrentie kan de bakboter net zo goed door de gootsteen spoelen. Niemand gaat deze mollenstreek ongedaan maken.

Ondertussen lacht Robèrt in zijn vuistje. Het klopt allemaal. De mol is de eeuwige goedzak, de gezellige dikkerd die het met iedereen kan vinden. Het is je goedlachse oom, die nooit een vlieg kwaad doet. Denk je. Het komt niet in je op. Je verwacht het niet. Je hebt er nooit bij stilgestaan.

Ook gezellige mensen flessen de boel. Je oom, die nooit een vlieg kwaad doet… Zeg eens eerlijk: wat weet je nou eigenlijk van ‘m? Precies. Helemaal niets. We denken het allemaal te weten, dat is wat anders. Behalve dat Robèrt van Beckhoven dit seizoen de mol is. Geen twijfel mogelijk. Alles wijst in zijn richting.

Oh ja, nog 1 ding: ik kan er naast zitten.

Reageer op artikel:
De mol
Sluiten