Waarom Gangnam Style niet in de Top 2000 hoort

Derek Hogeweg 6 dec 2018

Wie dit jaar twintig is geworden weet niet beter; aftellen doe je met oliebollen, appelflappen en de Top 2000. Het jaarlijkse radio-evenement is ongekend populair en het hoogtepunt lijkt nog te moeten komen. Toch is er ook kritiek. Waarom staan er maar zo weinig vrouwen in? Vertegenwoordigd de lijst wel echt de smaak van Nederland?

In 1999 ontstond het idee om een eenmalige muziekmarathon uit te zenden, ter ere van de millenniumwisseling. Tweeduizend liedjes, gekozen door luisteraars. Destijds vaak per post ingestuurd – het internet zoals we dat nu kennen bestond nog niet.

Het bleek een gouden zet.

Anno 2018 zijn we alweer toe aan de twintigste editie. De basis is nog steeds hetzelfde, de lijst niet.

De eeuwige vraag blijft of er bij de Top 2000 sprake is van censuur. Het is niet ondenkbaar. Er zijn genoeg zaken die opvallen als je de laatste 19 edities naast elkaar legt. Wat vooral opvalt is dat hardrock het tegenwoordig goed doet in de hogere regionen. Nummers als Master Of Puppets uit 1986 van Metallica en Chop Suey! van System Of A Down uit 2001 zijn erg populair. Maar dat is pas zo sinds een jaar of vijf. Hoe is dat verklaarbaar? Het zijn geen nieuwe nummers, en het is ook niet zo dat hardrock nu veel populairder is dan twintig jaar geleden. Sterker nog: het is eerder andersom. Waarom kwam Metallica in de eerste twee edities eigenlijk helemaal niet voor?

Een mogelijke theorie is dat de lijst is gekoppeld aan het Radio 2-format. Een format dat de afgelopen vijf jaar enorm op de schop is gegaan. Met nieuwe DJ’s als Gerard Ekdom en Ruud de Wild kwam ook de nieuwe muziek. De Swedish House Mafia op Radio 2? Nooit. Tot de grote omslag in 2015 waarbij Sander de Heer het veld moest ruimen – en later ook Hans Schiffers en Bert Haandrikman.

De Swedish House Mafia zou nu prima kunnen.

Als je de bovenstaande theorie hanteert, dan kun je ook verklaren waarom de Prodigy, Faithless en 2 Unlimited tegenwoordig in de Top 2000 staan. Allemaal muziek die in 1999 ook al bestond, maar het paste toen niet bij Radio 2. En wat te denken van Gangnam Style van PSY? Iedereen met een beetje gevoel voor eeuwigheidswaarde weet dat het niet klopt. Dat nummer hoort niet tussen de Bangles en Eric Clapton. Met alle respect. Misschien moet het verboden worden om te stemmen op nummers van de afgelopen tien jaar.

Muziek moet rijpen, net als wijn.

Als iets over tien jaar nog goed is, dan is het écht goed.