Down the Rabbithole…

Eric van den Hout 14 feb 2018

Verbijstering. Ongeloof. Verontwaardiging. Opnieuw ongeloof. Zomaar wat gevoelens die elkaar afwisselden of samen een dansje maakten in mijn onderbuik. Pal na het Zijlstradebat bedoel ik dan natuurlijk. Halbe Zijlstra die om het ambt van MinBuZa niet te belasten aftreedt vanwege zijn leugen. Beter was natuurlijk om dat ambt überhaupt niet te belasten met die leugen, maar ach…

Nee, dat aftreden is wel correct. Waar het echter verdergaat maakt de rede bij mij plaats voor het gevoel door het konijnenhol in een bananenrepubliek te zijn gevallen. Even terug. Een minister moet opbiechten dat hij een verhaal heeft verzonnen over een grote mogendheid die annexatiewensen zou hebben en dat in zijn aanwezigheid zou hebben verteld aan enkele mensen. We praten hier niet over iets kleins als het aannemen van een lullig penthousje in Scheveningen. Nee, dit is een aanwijzing die politiek en publiek best wel serieus is. En dit komt naar buiten terwijl jouw minister van buitenlandse zaken dus én heeft gelogen over zijn aanwezigheid én heeft gelogen over de strekking van dat verhaal én hij diplomatieke betrekkingen moet onderhouden met datzelfde land. In de héle wereld is Nederland de Risée. Rusland is zachtjes gezegd ‘not amused’. Als lid van de veiligheidsraad kun je niet meer met droge ogen zeggen dat je informatie hebt.

Als je nou als Minister-President dit ter ore komt, en je kiest er dan éérst voor je minister de hand boven het hoofd te houden, en later in ieder geval nog te blijven beweren dat het verhaal stáát (Terwijl de Bron van Halbe later aangeeft dat er geen verhaal wás), hoe geloofwaardig ben je dan? Zeker omdat de MP gewoon aangeeft dat een politieke leugen moet kunnen… Halloooo SGP en CU waar zijn júllie?

En terug naar het debat. Het ene na de andere kamerlid duikelt naar voren, de één nog kritischer dan de ander. Dan een motie van wantrouwen. En terecht. En hóe ongelófelijk bont moet je het als kabinet gemaakt hebben als je het voor elkaar krijgt om DENK een motie van Wilders te laten ondersteunen?  En dan… toch…

Het ene na het andere kamerlid kiest ervoor om na deze zoveelste leugen, dit enórme internationale fiasco, deze blamage op politiek vlak, de MP gewoon te laten zitten.

Dames en heren volksvertegenwoordigers. Onbegrijpelijk dat u nog zonder schaamte in de spiegel kunt kijken. U maakt een puinhoop van dit land.