Jij bent al een superheld!

Wesley de Vries 13 feb 2018

De laatste tijd ben je een superheld als je je organen doneert terwijl je nog leeft. Immers, zo wordt dat geprojecteerd. Stukken waarin orgaandonoren de hemel in worden geprezen zijn niet aan te slepen. Want wat zou je na je dood nog hebben aan je organen? Het begint al bij een simpele zoekopdracht op het internet. Bijna elke bron is positief over orgaandonatie, de website van de overheid is “orgaandonorworden.nl” en niet “blijfvanmijnorganenaf.nl” en er wordt vaak gezwegen over het overlijden van mensen op de snijtafel.

Dat mensen hersendood zijn en dus niet meer kunnen nadenken, voelen, moge duidelijk zijn. Immers is hersendood ook dat er geen activiteit meer van de hersenen kan worden geconstateerd. Echter is het lichaam nog niet dood. Dat blijkt wel uit dat de homeostase (instandhouding van bepaalde lichaamsprocessen) nog gewoon vrolijk doorgaat. Zo wordt er zuurstof opgenomen door de cellen en wordt de lichaamstemperatuur nog op pijl gehouden bij personen waarbij een klein onderdeeltje van de hersenen (hypothalamus) nog werkt. Ook zorgt de hypothalamus voor een hartslag, seksuele opwinding en de bloeddruk.

Chirurgen hebben niets aan dode organen. Organen moeten namelijk levend uit een persoon worden verwijderd zodat ze gespoeld kunnen worden (tegen bloedstolsels) en kunnen worden gekoeld. Dat betekent dus dat het lichaam overlijdt op de snijtafel. Als nabestaande neem je dus afscheid van een warm lichaam. Daarbij zijn orgaandonaties niet zonder risico’s voor de ontvangende partij. Gemiddeld stopt een derde, ofwel 33 procent van alle organen na vijf jaar. Daarbij moet de ontvangende patiënt ook nog eens gedurende het hele leven immuunsysteemonderdrukkers slikken, waardoor het orgaan mindersnel wordt afgestoten.

Echter zorg je als je niet doneert voor orgaanschaarste, wat het voor organisaties aantrekkelijker wordt om onderzoek te doen naar of om organen uit stamcellen te kweken. Deze organen worden uit je eigen cellen gekweekt waardoor er geen wachtlijsten, immuunsysteemonderdrukkers of een afscheid van een warm lichaam nodig is. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht is het al gelukt om binnen 4 maanden een nieuwe lever te kweken uit één leverstamcel. Ook bij stamcellen uit de darm is het al gelukt om in het laboratorium darmweefsel te kweken.

Nu heb je dus wel een “goede” reden om te zeggen dat je geen donor wilt worden. In de nabije toekomst kan je dus je eigen superheld worden!