Leef vandaag

Bas Hopstaken 2 jan 2017

2016 begon zo mooi zonder een vuiltje in de lucht. Toch zag de wereld er naar drie maanden compleet anders uit. Er hingen ineens donkere wolken boven ons hoofd, nadat we te horen kregen dat mijn vader darmkanker had. Het werd een strijd die niet viel te winnen. Helaas, kwam er al binnen zes maanden een einde aan het oneerlijke gevecht om te overleven. Het geluk was ons niet gegund.

Ineens ziet de toekomst eruit zonder vader of echtgenoot. Het verdriet is enorm en toch voel je als gezin de kracht om ervoor te gaan. Hij leeft verder op je schouder en zo voel je dat elke dag. Alle mooie uitspraken zitten eeuwig in je hoofd opgeslagen. Je pakt samen de draad weer op. Ieder moment samen als gezin, is een geschenk uit de hemel.

Onze held leeft voort in onze herinneringen. Hij heeft ons gevormd tot een hecht team die iedere storm kan overwinnen. We zijn zuinig op elkaar en praten goed over onze emoties. Dat houdt ons overeind. We koesteren het verleden en zijn dankbaar dat we met hem konden genieten van ieder zonnestraaltje.

Alles is ineens relatief. Het draait nog maar om twee dingen in het leven, gezond en gelukkig zijn. Je leert genieten van de dingen die je onderneemt, dat is essentieel om je goed te blijven voelen.

Je moet het leven niet zwaarder maken, dan het al is. Als je niet kunt genieten van vandaag, waarom je dan al zorgen maken over morgen? Leef vandaag en maak er iedere dag weer het beste van. Meer kun je niet doen. Een goede start begint bij jezelf, door stil te staan bij het feit dat je prachtige mensen om je heen hebt verzameld. Dat is een rijkdom die je bezit.

2017 wordt het jaar van eenvoud. Geluk zit in de kleine dingen. Vertrouw op jezelf en de mensen om je heen. Dat is waar het allemaal om draait. Koester het verleden, want herinneringen zijn blijvend.