Insluipers

BlogZonderNaam 25 nov 2016

Shoot. Ik hoor iets. Het is 00.46 uur en zit rechtop in bed. Buiten is het guur en regenachtig. Ideaal inbrekersweer. Langzaam sluip ik naar beneden. Trede voor trede op mijn tenen. Net als ik mijn hand op de klink van de woonkamerdeur heb, wordt de stilte doorbroken.

"Ik heb veel meer pepernoten dan jij!!!" hoor ik ‘hij van vijf’ triomfantelijk roepen tegen ‘zij van negen’. "Dan krijg ik vast meer cadeaus!", bijt zij van zich af. Juist. Geen inbrekers. Maar draken. Draken van kinderen om precies te zijn.

“Ehm, jongens. Hebben jullie enig idee hoe laat het is?”, vraag ik zo nonchalant mogelijk. Ik zie de oudste razendsnel kijken naar de klok en enigszins verschrikt terug naar mij.
Oeps.
“Maar hij maakte mij wakker!”, zegt ze terwijl ze met een beschuldigende vinger wijst naar haar onschuldig kijkende broertje. “En ik kan geen klok kijken”, dient hij direct van repliek. Juist. Deze twee ‘backen’ elkaar weer eens goed ‘up’.

Nou, hup. Terug naar bed jullie. Het is midden in de nacht, en we hebben allemaal nog wat uurtjes slaap nodig. Terwijl we terug de trap op lopen, kijk ik nog even vragend naar ‘zij van negen’. "Ja hé, ik moet nu toch meespelen?", zegt ze zachtjes lachend. "En trouwens, ik was ook wel benieuwd."

Okay.
Point taken.
De komende drie weken wordt het afzien.
Korte nachtjes.
Zenuwachtig gestuiter.
Hysterisch gedoe.
Grote monden door opbouwende spanning.
In een poging de totale vrijstaat een halt toe te roepen, hoor ik mijzelf al totaal pedagogisch onverantwoord zeggen: “Als Sinterklaas dát hoort, kun jij je cadeaus wel vergeten!”
Er achteraan terwijl ik de oudste scherp aankijk: “En dat geldt voor iedereen…!”

Maar eerlijk is eerlijk.
Deze periode kenmerkt zich vooral door grote ogen en brede glimlachen.
Hartverwarmende tekeningen.
Prachtig vals gezang.
Sneller kloppende kinderhartjes.
Klamme handjes die mijn hand nóg steviger vastgrijpen.
Een dankbaar gevoel.
En zielsgelukkige draken.

Ach, die paar weekjes per jaar.
Inbraak op mijn nachtrust.
Ik haal het wel weer in.
Ergens.
Ooit.

Toch Sinterklaas?