#fitgirl

Ik scrol door mijn tijdlijn van Instagram en Facebook, met daarop een foto van een of andere groene smurrie in een glas en een bord vol met sla en groente. Je kunt er niet omheen. ‘Gezond eten’ en ‘veel trainen’ lijkt de nieuwe religie van het moment te zijn. Al deze voorbijgangers moeten even aan de hele wereld laten weten dat ze hebben gesport, of weer een gezonde maaltijd hebben bereid. Vervolgens krijg je weer zo’n rood hoofd op je beeldscherm in de meest mooie maar ook meest onpraktische sportkleding. Als het maar stijlvol is he? Het onderschrift luidt: #feelfit #fitlife #firgirl #feelgood #healthy. Een zee aan blauw gekleurde hastags mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Als de bedoeling is om ook mij gezond, verantwoord te laten eten en sporten werkt dit juist averechts. Het heeft eerder het effect dat ik me nog eens omdraai en de volgende aflevering van ‘pretty little liars’ op Netflix aanklik. Gaat deze serie niet over deze fanatieke bloggers bedenk ik me nu. Eten zij dan nooit chocolade?
De volgende dag heb ik mezelf toch zo ver gekregen om naar de sportschool te gaan. Met een ‘knotnest’ op mijn kop, waar een ekster jaloers op zou zijn, loop ik de kleedkamer binnen. Ik loop langs de spiegels en probeer zelf al niet te kijken, al wil ik niets liever, maar er is geen eens plek om even te kijken of mijn mascara niet al onder mijn ogen zit, want daar staat weer zo’n ‘fitgirl’ die even een ‘after of pre-workout’ selfie moet maken. Ja, ik zeg ‘after’ OF ‘pre’, aangezien ik nou niet bepaald kan zien of dit meisje met haar perfect strakke sportkleding en even strak kapsel al gesport heeft of niet.
Prima meiden, dat jullie zo fanatiek bezig zijn met sport en voeding. Maar zeg alsjeblieft niet: ‘ik probeer met mijn levensstijl en mijn account mensen te motiveren om ook een gezonde levensstijl aan te gaan’, want als ik even eerlijk mag zijn, demotiveer je alleen maar mensen die zoveel moeite doen om af te vallen. Anorexia begint tegenwoordig al op je vijfde.
Na lekker gesport te hebben plof ik als ik thuis kom meteen lang uit op de bank. Beentjes omhoog en die chocoladereep die in de la lag, ligt daar nu nog voor de helft. Balans is het codewoord, toch ‘fitgirls’?