Boeken zijn stom, boeken zijn voor watjes

De omgeving raast sneller voorbij dan dat je ernaar kunt kijken. Bladerend zoek ik naar de juiste bladzij want uiteraard is de bladwijzer weer verdwenen. Mistig is het buiten. Een man kijkt naar me met opgetrokken wenkbrauwen. Ik kijk terug. De man wendt zijn blik af. De juiste bladzij is gevonden. Ik neem een slok koffie en ga op reis.

Niet voor lang. De man met de wenkbrauwen tikt me aan. ‘Wat lees jij daar?’ Braaf liet ik de voorkant van het boek zien. Harry Potter en de vuurbeker. ‘Ben jij daar niet erg oud voor?’ Oh nee, niet weer zo’n gesprek. De koffie is nog niet eens op.

Het lijkt wel of ik iedereen een verantwoording schuldig ben over waarom ik lees en vooral waarom ik kinderboeken lees. Waarom geen literatuur? Je bent volwassen, lees dan ook volwassen boeken! Wat mij betreft ís die serie kinderboeken literatuur. In die serie zitten meer lagen, meer boodschappen dat jij ooit zult begrijpen, wil ik dan zeggen. Maar ik houd me in. Ik ben netjes en beleefd. Ik ratel opnieuw mijn stukje op dat ik al zo vaak heb gezegd. Ik vind het gewoon een leuk boek, aan boeken zit geen leeftijd gebonden.

Wat tennis voor een tennisser kan betekenen kan een boek zijn voor haar lezer. Er is geen verschil. Word je er blij van, doe het. Lezen kan altijd, lezen kan overal. Een verhaal kan ervoor zorgen dat je een uurtje even niet meer in die stinktrein zit en dat je de man van je dromen ontmoet.

En soms, héél soms heb je wel eens dat een verhaal je leven beïnvloedt. Op je denkwijze, hoe je het leven ziet. Je leert het meeste van fictieve karakters. Je zult niet dezelfde fouten maken als zij. Mocht je dat toch wel doen, dan weet je hoe je ermee kan omgaan. Boeken kunnen soms een enorme impact op je hebben. Het hoeft geen hoogstaande literatuur te zijn. Dat kan ook een kinderboek met je doen. ‘Kinderboek’maar een labeltje. Het lastige van labeltjes; ze zijn makkelijk geplakt, maar lastig weg te krijgen.

De man met de wenkbrauwen glimlacht naar me. Hij slaat zijn laptop open en probeert een wifi signaal op te vangen. Ik ga terug naar mijn verhaal, maar ben gestopt met reizen.