Hellepoort

De Nederlandse burger wilde ze niet hebben, ze kwamen er toch. Er zijn inmiddels weinig dingen waar ik meer hekel aan heb dan aan de poortjes, het chipsysteem en als gevolg de NS.
Ik ben, net als iedereen, beter in sommige dingen dan in anderen. Zo kan ik bijvoorbeeld beter met een computer omgaan en teksten schrijven, dan dat ik dingen kan ‘regelen’. Onthoudt dit, dit wordt later belangrijk.

Ik ben op weg van Zaandam naar Tiel, onderweg bedenk ik dat er Kermis is in Amsterdam en dat ik thuis in Culemborg een boek moet ophalen. In Amsterdam verlaat ik de trein zonder uit te checken -niet mij eindpunt-. Eenmaal thuis in Culemborg blijkt de Kermis in Amsterdam kouder te zijn geweest dan gedacht.

Je kan het station in Culemborg alleen verlaten als je uitcheckt. Wil ik dus mijn boek ophalen, dan ga ik 2 keer aangeslagen worden voor instap tarief, terwijl het traject Zaandam, Amsterdam, Culemborg, Tiel, historisch slechts één reis is.

Ik heb het boek toch nodig en het poortje zegt bij uitchecken dat mijn reis €20 kost. Wablief? Het traject Zaandam-Culemborg kost € 12,20. Is de NS van mening dat ik te lang over mijn reis heb gedaan? Dat het volgens hun niet zou kunnen kloppen, dat ik probeer het systeem te misbruiken zodat ze mij maar hard aanslaan? Hoe dan ook, het is niet de eerste keer dit soort ‘fouten’ worden gemaakt door deze poortjes. Mijn zus werd (met getuigen van de NS) voor €20 aangeslagen bij het inchecken alléén, tot drie keer toe.

Oh, dat geld kan je terugkrijgen op de website van de NS; Nee dat kan ik niet, ik ben niet zo goed in ‘regelen’. Los van mijzelf, al dat geld van al die reizigers -groot aantal, tikt aan- waarbij ‘foutjes’ worden gemaakt staat, tot terugbetaling, rente te trekken op de rekening van de NS; Niet op die van ons. De voorwaarde (zie onder) van de NS vermelden geen wettelijke rente bij het terugbetalen, maar wel bij het terug vorderen van ten onrechte uitgekeerde bedragen. En dat is diefstal van de wettelijke rente.

De kortste route van de bio-wijk naar de Gamma is via station, met de komst van deze poortjes is deze route met 700 meter verlengt. Klinkt niet als veel, tenzij je lopen moet, met haast, of regen.

Alles in het systeem is ontworpen om geld uit je portemonnee te halen;
En dat moet anders, maar ik kan dat niet regelen.

Laat om te beginnen de poortjes gewoon open.