We weten veel

Ratfish 23 mrt 2016

We weten veel, denk ik wanneer ik naar Flightradar24 staar, die fascinerende website waarop je het luchtverkeer à la minute kunt volgen. Leegte in het luchtruim boven Brussel, zie ik. Begrijpelijk, maar waar zijn al die vliegtuigen? En waarom passeren twee passagiersjets elkaar op kruishoogte boven Etten-Leur met minder dan duizend voet hoogteverschil? En wie is de piloot van dat Saoedische vrachtvliegtuig op weg van Jeddah naar Amsterdam terwijl hij over mijn gemeente vliegt, zoals enkele minuten geleden?

Ik moet mijn betoog nuanceren, denk ik vervolgens. We weten helemaal niet veel, maar willen teveel weten. En dat creëert angst die de autoriteiten niet kunnen oplossen. Of toch, twijfel ik, wanneer ik de berichten hoor over de nog voortvluchtige verdachte van de aanslagen op Zaventem? Want deze jongen met het Clouseau-hoedje, die zo ontspannen achter een bagagekar loopt naast zijn inmiddels ontplofte maats, was een bekende van Abdeslam en stond bekend als ‘bommenmaker’, melden diverse betrouwbare media vanochtend. We weten veel, maar er is te weinig gedaan.

Normaal gezien had ik de laatste zin als pointe bewaard, maar toch even een beschrijving van de laatste minuten van de vlucht van het beschreven vrachtvliegtuig. Dat vloog behalve over Zaventem en de haven van Antwerpen, over Rotterdam-Europoort, het Haagse stadscentrum en de Leidse universiteitswijk. En is net geland op Schiphol.