Angst

Jacqueline Oerlemans 23 mrt 2016

Jij mag er zijn. Alles en iedereen heeft een functie. Ook jij. Jij hebt me behoed voor pijn en domme dingen. Mede dankzij jou ben ik geworden wie ik ben. Jij mag er zijn. Maar ik wil niet dat je overheerst. Want dat is wat je nu probeert. Je probeert me te overmeesteren, bezit van me te nemen. Ik laat het niet toe. Ik ben sterker dan jij; Angst.

Aanslagen. Ze volgen elkaar op. In rap tempo. Steeds meer, steeds dichterbij. Ik hoor en lees erover. En voel me aangeslagen. Ik voel angst. Nu weer zware bomaanslagen in Brussel, opgeëist door IS. In de vertrekhal van luchthaven Zaventem. En bij metrostation Maalwijk. Wat gebeurt hier allemaal? Wat staat er nog meer te gebeuren? Ik voel angst.

Haat, liefde
Oorlog, vrede
De wereld zit vol tegenstrijdigheden. Angst is voelbaar. Het lijkt te overheersen. Terroristen zaaien angst. Steeds meer, steeds dichterbij. Maar ik weiger. Ik weiger te leven in angst. Tegenover oorlog en haat staat liefde en vrede. Tegenover angst staat lef.

Lef. Geef mij een portie lef. Lef om angst niet toe te laten. Lef om te leven zonder angst. Loesje zegt in één van haar spreuken dat leven het meervoud is van lef. Een liefdevol leven, dat is wat ik wil. Dat is ook wat ik iedereen wens. Een liefdevol leven in vrede. Zonder angst.

Terroristen zaaien angst. Ik hoop dat de oogst mislukt. Is de IS makkelijk te bestrijden? Ik denk het niet. Onze Premier noemt de aanslagen ‘een rechtstreekse aanval op onze vrijheid en veiligheid, op onze manier van leven’. Maar wat moet de regering doen? Ik weet het niet. Ik heb het antwoord niet. Een betere wereld begint bij jezelf is een veelgehoord motto. Kan dat? Kan ik wat doen? Kan ik verschil maken? Niet alleen. Ik kan de wereld niet alleen redden. Dat ligt buiten mijn invloed. Maar wat kan ik wel doen? Ik kan ook zaaien. Liefde. Respect. Naar anderen. Dat is wat ik kan. Dat is wat ik doe.

Angst. Jij mag er zijn. Alles en iedereen heeft een functie. Ook jij. Jij hebt me behoed voor pijn en domme dingen. Mede dankzij jou ben ik geworden wie ik ben. Jij mag er zijn. Maar niet overheersend. De beurt is nu aan lef. Aan leven. Een liefdevol leven in vrede. Als je me zoekt, ik ben aan het zaaien. Liefde en respect. Oogst gerust. Ik heb genoeg voor jullie allemaal.