De waanzin die ‘geld en macht’ heet

Sylvia Peters 29 feb 2016

We hebben er allemaal wel eens één in onze omgeving gezien. Zo’n stampend, over de grond rollend en krijsend kind. Wat nog harder ging schreeuwen als het zijn zin niet kreeg. Je stond erbij, met het plaatsvervangende schaamterood op je kaken en jeukende handen om het joch eens flink door elkaar te rammelen.

Dat zelfde gevoel heb ik ook als ik op televisie naar één van de nieuwe presidentskandidaten kijk; mister Donald Trump. De man brengt verschillende gevoelens in me boven, waaronder dat jeukende handen gevoel. Als hij begint te krijsen op het podium om zo zijn mening te verkondigen, dan vertoont Donaldje namelijk veel overeenkomsten met dat verwende kreng wat zijn moeder tot waanzin dreef.

De plaatsvervangende schaamte heb ik wederom, als ik de zelfingenomen Trump zijn medekandidaten op hun uiterlijk hoor bekritiseren. Vrouwen moeten het vaak ontgelden: ‘dikke varkens, luieriken en walgelijke beesten’. Maar ook een gehandicapte journalist in het publiek krijgt een sneer. Trumps humor over de rug van een ander schijnt voor sommige Amerikanen erg grappig te zijn.Politieke correctheid is niet zijn ding, hij heeft er echt geen tijd voor.

‘The Donald’ ziet gelukkig wel dat zijn land grote problemen heeft en denkt dat op te lossen met een muur tussen Mexico en de VS. Ebola patiënten en moslims mogen er straks niet meer in en China moet ook eens goed aangepakt worden.
De opwarming van de aarde is volgens de blonde ‘God’ een noodzakelijk iets. Al is het alleen al omdat New York wel een paar extra graden kan gebruiken.

Dit alles brengt ook een gevoel van angst in me boven. Het idee dat een dergelijke idioot aan het hoofd van zo’n machtig land komt te staan, staat me helemaal niet aan. Hoe kan zo’n iemand de wereldvrede bewaren? Of in ieder geval zijn best er voor doen? Gaat hij krijsen en rollen op het Kremlinse tapijt als hij en Poetin geen overeenstemming kunnen vinden? Is Angela Merkel een lelijk dik varken als ze niet naar zijn pijpen danst? Of krijgt de Noord-Koreaanse leider dit toegeschreeuwd?

Hij zal een fijn voorbeeld zijn voor al zijn onderdanen, die volgens Trump allemaal een wapen moeten dragen. Binnen een paar weken zullen de eerste schietpartijen zich waarschijnlijk al voordoen. Luieriken, walgelijke beesten, moslims en zelfs gehandicapten worden mogelijk loslopend wild voor zijn volgers.

Geef mij dan maar Rutte, misschien ook niet perfect. Maar wel verder verwijderd van de waanzin die geld en macht heet.