Goedkoop scoren

Ik slaag er maar niet in te ontdekken waarom dit grappig is. Of kritisch. Of goed geschreven. Of desnoods leuk om te lezen. En ik heb mijn best gedaan. Het zou een poging tot ironie kunnen zijn, maar als ironie een knipoog is, dan is dit een moddervette en veel te harde schaterlach. Het is te lomp om grappig te zijn. Sarcasme kan ook al niet; het is te dom om vilein te zijn. Het is meer een vette scheet.

Het is een soort vertaling van het boekje “A 1950’s wife’s guide”. Dat was indertijd serieus bedoeld. Maakt dat het misschien grappig? Dat het in de vijftiger jaren serieus bedoeld had kunnen zijn? Maar dat is handig! Daar ligt een opening naar duizenden colums voor heer Brussen! Ik heb nog een kookboek uit de vijftiger jaren. U kunt het van me overnemen voor inspiratie.

Dit maakt me ongetwijfeld tot een van de cliche critici waar heer Brussen veelvuldig mee rondslingert. Een rancuneuze ‘tolerante’ 4.0 policor feminist bijvoorbeeld. Zoiets. Als ik het goed begrijp is dat iemand die het niet met hem eens is over wat gepast is in de publieke ruimte. Nee, ik doe hem tekort: dat is iemand die vindt dat iets ongepast is in de publieke ruimte. Want alles moet kunnen in de publieke ruimte. Want vrijheid van meningsuiting en zo. Oh ja, en het moet natuurlijk is met vrouwen te maken hebben, want anders zou ik een rancuneuze ‘tolerante’ 4.0 policor babyboomer zijn. Of een rancuneus ‘tolerant’ 4.0 policor politicus! Kijk, dat is dan weer het mooie van een dergelijk etiket. Rancuneus? Altijd te gebruiken wanneer iemand het niet met je eens is. Argumentatie overbodig. Tolerant tussen aanhalingstekens? Idem. Policor? Politiek correct! En dat dan afgekort! Wat een slagvaardig taalgebruik! En zo to the point! Ieder point! Want tenslotte heb je Pim Fortuin vermoord als je politiek correct bent, dus ben je politiek en in het algemeen fout!

Ja, dat heb ik gecontroleerd. Dat moet, fact checken, anders krijg je die andere rare TPO meneer achter je aan. Die meneer Hulspas. Of dat moet juist niet, dat weet ik nou niet meer. Ik geloof dat als je terloops iets zegt dat je dan niet hoeft te controleren of het waar is. Maar je moet uitkijken, want hem mag je dan weer niet citeren wanneer hij dat zegt! Want dat is onbeschoft!