Bucketlist material

Nick van den Tol 23 feb 2016

Als je een vaste baan krijgt, lijkt er opeens van alles te veranderen. Zoals je de meest nutteloze zaken op een dag vergeet, vliegt je dag als een vogeltje door het raam naar buiten. En die zie je niet meer terug. Ergens vaag zie je een beeld van wolken voor je, maar de vogel is uit je blikveld verdwenen. En dan werk je er nog maar sinds een paar maanden.

Het lijkt een beetje op een woeste rivier die niet lijkt te stoppen: de stroming trekt je mee, iedere dag opnieuw. Je denkt niet meer na over hoe je moet zwemmen, hoe je je adem inhoudt onder water of hoe je je uren inboekt in het urenboekregistratiesysteem van je werk. Wat trouwens de slechtste uitvinding ooit is. Alsof mensen exacte uren draaien voor het werk dat ze doen. In de praktijk stel ik mij vervolgens situaties voor als: “Wat heb jij vandaag gedaan, Hans?” “Ja, 1,226 uur gewerkt aan dat ene project.” “Wordt wel krap dan, nog maar 83,774 uur op de balans.” “Ja-ha.”

Maar goed, routine. Daar wil ik het over hebben. Routine geeft gewenning. Gewenning geeft versnelling en ja… Versnelling is wat ik nu dagelijks ervaar. Daarom stelde ik een bucketlist op met zaken die ik graag nog op dit ondermaanse zou willen doen. “Oh ja, bungeejumpen, dat is echt gaaf.” Mijn vrienden analyseren de lijst. Ze zien het item met het ‘bewandelen’ van de 6.000 kilometer lange Chinese muur. “Jezus Nick, dan moet je een half jaar vrij nemen van je werk.” Ja, en dan moet je ook zesendertig paar schoenen meenemen. En een tent. En heel veel zin om te lopen.

Ik zou iedereen willen aanraden om van de dingen die je echt wilt doen bucketlist material te maken. Door routine vergeten we (denk ik) te vaak dat we echte mensen zijn in plaats van robots die doorgaan. We voelen ons weer mens als we momenten beleven van verrassing, spanning en adrenaline. Dus leef. En maak een bucketlist. Het schrijven ervan alleen al is een wonder.

Oh ja, en trouwens… Ik heb echt de leukste baan die ik me maar kan wensen. Mijn week vliegt voorbij. En als ik niet in die stroming had gezeten, had er misschien wel nooit een bucketlist geweest.