Als je het niet begrijpt, #ZegHet dan niet, Jan

Afgelopen maandag werd de hashtag ‪#‎ZegHet‬ in het leven geroepen. #ZegHet is bedoeld om openheid over aanranding en verkrachting te bemoedigen. Duizenden vrouwen deden mee aan dit belangrijke doel: helaas krijgt zo’n 40 procent van Nederlandse meisjes en vrouwen hier mee te maken.

Metro’s Jan Dijkgraaf vond het in de krant van gisteren nodig om hier iets over te zeggen. Een greep uit zijn column: de vrouwelijke initiators van de hashtag, Anousha Nzume, Stella Bergsma en Anke Laterveer, noemde hij ‘aandachtsprostituees’. Het initiatief zelf vond hij ‘op zich prima’, maar liever zag Dijkgraag ‘aangifte van elk geval en adequaat optreden van de politie’.

De arrogantie! Jíj bent het probleem, Jan. Jij, die het in zijn hoofd haalt om vrouwen die pleiten voor openheid over aanranding en verkrachting prostituees te noemen. Jij, die een initiatief dat veel vrouwen helpt om een dappere stap naar openheid te nemen, afdoet als ‘op zich prima’. Jij, die vervolgens kritiek uit op diezelfde vrouwen door te zeggen dat wat zij doen niet genoeg is: zij moeten volgens jou gewoon aangifte doen.
Ik ga het gewoon nog een keer zeggen: dit overkomt zo’n VEERTIG procent van alle meisjes en vrouwen. En dan noem jij het ‘aandachtsprostitutie’?

Daarbij is het vreselijk naïef om naar aangifte bij de politie als oplossing te wijzen. Dat licht ik graag even toe met wat cijfers: (bron: Floor Bakhuys Roozeboom, Glamour, ‘Do not touch’):
• Van 11 procent van alle zedendelicten wordt melding gemaakt
• Hiervan leidt slechts 3 procent (!) tot aangifte
• Bij ongeveer 10 procent van de geregistreerde verkrachtingen leidt dit uiteindelijk tot een daadwerkelijke veroordeling

Het zou heel fijn zijn als alle slachtoffers van aanranding en verkrachting zich veilig genoeg voelen om naar de politie te stappen. Maar wat deze cijfers aantonen is dat dat in het overgrote deel van de gevallen geen enkele zin heeft.

En dat is niet de enige reden om geen aangifte te doen. Ikzelf deed nooit aangifte, omdat ik niet wilde dat mijn ouders het wisten. Sorry als jullie dit lezen, papa en mama, ik wilde niet dat jullie je zorgen zouden maken! Want ik kon het wel verwerken. En daarbij: zoals veel vrouwen heb ik geen bewijs. Wat zal de politie voor mij doen? Volgens de cijfers waarschijnlijk helemaal niets.

Wat je ondanks je stupiditeit wel hebt bewezen, Jan, is het belang van #ZegHet. Want als we met zo’n campagne nog steeds de slachtoffers aanvallen, is er iets heel grondig mis.